Same pyszności, zapraszam na pierogi z kapustą

Niezapomniany smak. Mnie kojarzy się najbardziej z Bożym Narodzeniem, ale nie przeszkadza mi to się delektować nimi przez cały rok. O czym mowa? Oczywiście o pierogach z kapustą. Przychodzę do was z genialnym przepisem na pyszne pierogi z kapustą które na pewno wam się udadzą. Zacznijmy od farszu. Potrzebujemy kapustę kiszoną dobrej jakości. Szatkujemy ją drobniutko i zalewamy w garnku wodą. Dodajemy liść laurowy i kilka kuleczek jałowca. Następnie gotujemy do miękkości. Kolejny etap to pieczarki i cebula. Jedno i drugie kroimy i na maśle wraz z pieprzem i solą smażymy. Pod koniec dodajemy odrobinę koperku który bardzo drobno siekamy. Gdy mamy już ugotowaną kapustę i usmażone pieczarki z cebulą to wszystko razem mieszamy i jeszcze przez 10 min na malutkim ogniu pod przykryciem razem dusimy. Ciasto to mąka, jajko, odrobina oliwy i odrobina masła. Wszystko razem mieszamy i dolewamy letnią wodę. Po wyrobieniu ciasta na jednolitą i elastyczną masę ciasto zawijamy w woreczek, albo chowamy pod miską na pół godziny by odpoczęło. Co dalej? Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy i wykrawamy z niego małe kółeczka. Na każdym układamy porcję farszu i dokładnie sklejamy brzegi. Nasze gotowe pierogi wrzucamy na gotującą się osoloną wodę i czekamy aż wypłyną. Ja podaje je ze zrumienioną cebulką – polecam serdecznie są przepyszne. A jeśli macie mało czasu, ale ogromną ochotę na pierogi z kapustą to zapraszamy do Nowej piekarni z Łukowa, zakosztujcie pierożków bo są świetne! Smacznego! 

Komentarze