Pyzy ziemniaczane z soczewicą – wegetariańska uczta

 

Pamiętacie smak babcinych pyz, które rozpływały się w ustach? Dzisiaj zabierzemy Was w kulinarną podróż, gdzie tradycja spotyka się z nowoczesnością. Przygotujemy pyszne pyzy ziemniaczane, ale tym razem nadziewane aromatyczną soczewicą. To danie, które zachwyci zarówno wegetarian, jak i mięsożerców.

Składniki:

  • Na ciasto:
    • 1 kg ziemniaków
    • 2 jajka
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • sól
  • Na farsz:
    • 200 g czerwonej soczewicy
    • 1 cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 łyżeczka majeranku
    • sól, pieprz do smaku
    • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki: Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i przecisnąć przez praskę. Dodać jajka, mąkę ziemniaczaną i sól, dokładnie wymieszać.
  2. Farsz: Soczewicę ugotować do miękkości. Cebulę i czosnek posiekać i zeszklić na oleju. Dodać do ugotowanej soczewicy, majeranek, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać.
  3. Formowanie pyz: Z masy ziemniaczanej formować kulki, spłaszczyć je i nałożyć po łyżeczce farszu. Zlepić brzegi.
  4. Smażenie: Pyzy smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.

Podanie:

Pyzy ziemniaczane z soczewicą najlepiej smakują podane z surówką z kapusty lub marchewki. Można je również polać roztopionym masłem lub ulubionym sosem. Dla bardziej wyrazistego smaku spróbuj podać je z jogurtem naturalnym i świeżymi ziołami lub z sosem pomidorowym.


Wskazówki:

  • Soczewica: Możesz użyć zarówno czerwonej, jak i zielonej soczewicy. Czerwona jest bardziej rozpływająca się, a zielona bardziej al dente.
  • Farsz: Do farszu możesz dodać inne ulubione przyprawy, np. kumin, kolendrę czy paprykę wędzoną.
  • Pieczenie: Zamiast smażenia, pyzy można piec w piekarniku.
  • Bezglutenowe: Jeśli jesteś na diecie bezglutenowej, użyj mąki ziemniaczanej bezglutenowej.

Smacznego!

Komentarze