Pamiętacie smak babcinych pyz, które rozpływały się w ustach? Dzisiaj zabierzemy Was w kulinarną podróż, gdzie tradycja spotyka się z nowoczesnością. Przygotujemy pyszne pyzy ziemniaczane, ale tym razem nadziewane aromatyczną soczewicą. To danie, które zachwyci zarówno wegetarian, jak i mięsożerców.
Składniki:
- Na ciasto:
- 1 kg ziemniaków
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól
- Na farsz:
- 200 g czerwonej soczewicy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka majeranku
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Ziemniaki: Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i przecisnąć przez praskę. Dodać jajka, mąkę ziemniaczaną i sól, dokładnie wymieszać.
- Farsz: Soczewicę ugotować do miękkości. Cebulę i czosnek posiekać i zeszklić na oleju. Dodać do ugotowanej soczewicy, majeranek, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać.
- Formowanie pyz: Z masy ziemniaczanej formować kulki, spłaszczyć je i nałożyć po łyżeczce farszu. Zlepić brzegi.
- Smażenie: Pyzy smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
Podanie:
Pyzy ziemniaczane z soczewicą najlepiej smakują podane z surówką z kapusty lub marchewki. Można je również polać roztopionym masłem lub ulubionym sosem. Dla bardziej wyrazistego smaku spróbuj podać je z jogurtem naturalnym i świeżymi ziołami lub z sosem pomidorowym.
Wskazówki:
- Soczewica: Możesz użyć zarówno czerwonej, jak i zielonej soczewicy. Czerwona jest bardziej rozpływająca się, a zielona bardziej al dente.
- Farsz: Do farszu możesz dodać inne ulubione przyprawy, np. kumin, kolendrę czy paprykę wędzoną.
- Pieczenie: Zamiast smażenia, pyzy można piec w piekarniku.
- Bezglutenowe: Jeśli jesteś na diecie bezglutenowej, użyj mąki ziemniaczanej bezglutenowej.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz