Eklerka – Francuska Klasyka w Słodkiej Polskiej Wersji

Eklerki, znane ze swojego delikatnego ciasta parzonego i kremowego nadzienia, to prawdziwa klasyka w świecie cukiernictwa. Pochodzą z Francji, ale szybko zyskały popularność na całym świecie, w tym w Polsce. W naszym kraju eklerki najczęściej wypełniane są aksamitnym kremem budyniowym, bitą śmietaną lub lekkim kremem na bazie mascarpone, a ich wierzch pokryty jest lśniącą warstwą polewy czekoladowej.


Przepis na Domowe Eklerki

Składniki:

Ciasto parzone:

1 szklanka wody

100 g masła

1 szklanka mąki pszennej

4 jajka

szczypta soli

Krem budyniowy:

500 ml mleka

3 łyżki mąki pszennej

3 łyżki mąki ziemniaczanej

100 g cukru

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

200 g masła (w temperaturze pokojowej)

Polewa czekoladowa:

100 g gorzkiej czekolady

2 łyżki masła


Przygotowanie:

Ciasto parzone: W garnku zagotuj wodę z masłem i solą. Kiedy masło się rozpuści, dodaj przesianą mąkę i energicznie mieszaj, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka i tworzyć gładką kulę. Zdejmij z ognia i odstaw na kilka minut, aby przestygło. Następnie dodawaj po jednym jajku, mieszając mikserem lub drewnianą łyżką, aż ciasto stanie się gładkie i lśniące.

Formowanie i pieczenie: Rozgrzej piekarnik do 200°C. Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego z dużą końcówką i wyciskaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia długie paski o szerokości około 2 cm. Piecz przez 20-25 minut, aż eklerki będą złociste. Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia.

Krem budyniowy: W garnku podgrzej mleko z cukrem, pozostawiając pół szklanki do rozmieszania mąki. W pozostałym mleku wymieszaj mąkę pszenną i ziemniaczaną, a następnie wlej do gotującego się mleka, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Odstaw budyń do całkowitego wystudzenia. Utrzyj masło na puch i stopniowo dodawaj wystudzony budyń, aż powstanie gładki krem. Dodaj ekstrakt waniliowy.

Nadziewanie eklerów: Przekrój eklerki na pół i za pomocą rękawa cukierniczego wypełnij kremem budyniowym.

Polewa czekoladowa: Rozpuść czekoladę z masłem w kąpieli wodnej i mieszaj, aż uzyskasz gładką masę. Posmaruj wierzch eklerów czekoladą i pozostaw do zastygnięcia.


Podanie

Eklerki najlepiej smakują świeże, z chrupiącym ciastem i delikatnym kremem w środku. Można je podawać na eleganckim talerzu, idealnie komponują się z filiżanką kawy lub herbaty. To idealna propozycja na spotkania rodzinne, uroczystości czy popołudniowe chwile przyjemności z odrobiną klasycznego smaku.

Komentarze