Przed nami jedno z najbardziej ulubionych przez Polaków ciast. Zapraszam państwa na szarlotkę. Przedstawię wam mój przepis, ale jeśli nie macie ochoty jej piec, to po prostu trzeba wybrać się do Nowej piekarni z Łukowa i sobie ich przepyszną szarlotkę zakupić. A teraz przepis. Ciasto kruche: Potrzebujemy 3 szklanki mąki krupczatki, łyżeczkę proszku do pieczenia, 1 szklankę cukru, 1 kostkę masła, 1 cukier waniliowy, i 4 jajka. Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiewamy i dodajemy cukier waniliowy, ¾ szklanki cukru oraz masło i wszystko razem siekamy. Dodajemy 3 żółtka i jedno całe jajko, zagniatamy porządnie i krótko. Dzielimy ciasto na dwie części i zawinięte w folie wkładamy do lodówki. Teraz nasze jabłuszka. Potrzebujemy ich około 2 kg, obieramy i kroimy w niewielkie kawałki, z odrobiną cukru, masła i cynamonem podsmażamy uważając żeby nam się nie rozpadły. Ja zamiast cukru do jabłek używam miodu. Białka i resztę cukru ubijamy na piękną pianę. Wyjmujemy nasze ciasto z lodówki, rozwałkowujemy pierwszą część, wkładamy ją do formy wcześniej wysmarowanej masłem i przesypanej bułką tartą, wykładamy nasze jabłka, rozkładamy równomiernie białkową pianę i całość przykrywamy drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Naszą szarlotkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 minut, W razie gdyby góra nam się zbyt rumieniła podczas pieczenia proponuję przykryć ciasto folią aluminiową. Ja całość po wystudzeniu delikatnie obsypuję cukrem pudrem, ale to kwestia gustu. Polecam serdecznie i życzę przepysznej szarlotki.
Komentarze
Prześlij komentarz