ciastko eklerka, pysznie i klasycznie Autor: M.K w dniu października 31, 2024 Pobierz link Facebook X Pinterest E-mail Inne aplikacje Jeśli chcesz zaimponować swoim gościom myślę że najlepiej będzie podać im eklerki. Ciastka tyle efektowne co klasyczne i trafiające w gust większości ludzi. Dzisiaj podam ci mój przepis, ale równie dobrze możesz po prostu pójść po nie do Nowej Piekarni z Łukowa w której dostaniesz eklerki wybitne. Jeśli jednak chcesz spędzić w kuchni trochę czasu to zapraszam do mojego przepisu. Przepis na ciasto parzone Około 190g mąki pszennej, mniej więcej 130g masła, 250ml letniej wody, 4 jajka. Wodę należy wlać do garnka i dodać do niej masło. Podgrzewamy tak by masło się rozpuściło i gotujemy do momentu aż woda z masłem się zagotują. Następnie zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy mąkę. Dokładnie mieszamy tak by nie było grudek. Garnek wraca na palnik, na najmniejszy płomień. Gotujemy stale mieszając do momentu aż nasze ciasto ładnie będzie odchodzić od ścianek. Zdejmujemy garnek, przestudzamy nasze ciasto i zaczynamy dodawać po kolei jajka miksując ciasto. Ciasto idzie do wystudzenia. Teraz robimy pyszny krem. Będziemy potrzebować 250g mascarpone300g śmietanki 30 procent i 3 łyżki cukru pudru. Miksujemy wszystko razem domomentu gdy nasza masa będzie stawiać mikserowi opór. Ja dodałam odrobinę pasty z wanilii. Możemy teraz upiec nasze eklerki. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Przy pomocy rękawacukierniczego nakładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia paski z ciasta długości około 10cm. Po włożeniu do piekarnika zmniejszamy od razu temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez 45 minut. Po wystudzeniu przekrawamy nasze eklerki i nakładamy delikatnie krem, następnie przykrywającdrugą częścią ciastka. Po schłodzeniu ciasteczka eklerki są gotowe. Życzymy smacznego! Komentarze
Komentarze
Prześlij komentarz