Paluch rzymski fantastycznym dodatkiem do wszystkiego
Dziś chciałam państwu przedstawić wspaniałą bułeczkę o nazwie paluch rzymski. Jest to fantastyczny dodatek lub podstawa kanapki. Co mogę powiedzieć o paluchu rzymskim? Jest pieczywem mieszanym z mąki przennej i gracham, z dodatkiem miodu. Takowy więc paluch rzymski świetnie się sprawdzi gdy podamy go jako dodatek do zupy-krem dyniowej w obecnym okresie jesiennym. Zupka dyniowa z dodatkiem imbiru, pomarańczy i chilly świetnie skomponuje się z naszym paluchem rzymskim który jest delikatnie słodkawy i będzie świetnym pomysłem na obiad, lub ciepłą kolację. Ale równie cudownie będzie smakował rozkrojony i posmarowany konfiturą wiśniową, lub powidłami śliwkowymi – co również będzie ukłonem w stronę obecnej pory roku. Paluch rzymski będzie też dobrze współgrał z pysznym świeżym białym serkiem, który rozrobimy z odrobiną śmietany i z cukrem cynamonowym, na to kapkę wspomnianych wyżej powideł śliwkowych i śniadanie mistrzów już gotowe! A może jako pieczywo do sałatki? Moja propozycja to sałata rzymska, do tego gruszka i orzechy włoskie delikatnie prażone, ser gorgonzola i dressing z oliwy, octu balsamicznego i pomarańczy, a na dodatek paluch rzymski… Aż ślinka cieknie! Zapraszamy w progi Nowej Piekarni z Łukowa po świetny paluch rzymski, a na pewno wrócicie po niego znów.
Komentarze
Prześlij komentarz