kilka pomysłów na coś pysznego z groszkiem ptysiowym

Każdy groszek ptysiowy lubi i to nie podlega wątpliwościom. Ja przychodzę do was dzisiaj z pomysłami na dwie fantastyczne zupki do których groszek ptysiowy będzie jak znalazł. Pierwszą propozycją jest fantastyczna zupa dyniowa która o tej porze roku jest totalnym hitem. Dynię kroimy w kostkę, do tego dorzucamy kilka ząbków czosnku i ze dwie marcheweczki. Wszystko skrapiamy oliwą, posypujemy chilly i imbirem, do tego odrobinka soli i całość wjeżdża do piekarnika. W czasie gdy nasze warzywa się pieką musimy sprawdzić czy mamy bulion. Bulion może być po prostu warzywny, może być drobiowy lub nawet mieszany. Gdy nasze warzywa będą już dobrze upieczone, wyjmujemy je z piekarnika i wkładamy do bulionu. Chwilkę gotujemy to wszystko razem, a następnie dodajemy odrobinę serka mascarpone. Następnie blendujemy całość, dodajemy do smaku odrobinę soku z pomarańczy i nasza świetna zupa dyniowa gotowa. To znaczy będzie gotowa gdy podamy ją wraz z groszkiem ptysiowym który fantastycznie uzupełni jej smak. Drugą zupką która komponuje się z groszkiem ptysiowym doskonale jest pieczarkowa. Znów przygotowujemy sobie bulion. Do tego potrzebujemy pieczarki rzecz jasna. Ścieramy je na tarce na grubych oczkach. Następnie połowę wrzucamy do gotującego się bulionu i zagotowujemy to razem. Drugą część podsmażamy na patelni z masłem, odrobiną soli i dużą ilością świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Podsmażone pieczarki lądują w gotującej się zupie. Teraz pora na podsmażenie drobniutko posiekanej czerwonej cebuli. Przysmażona cebulka ląduje w garnku z zupką i wszystko razem się gotuje. Następnie gdy odrobinę przestygnie dodajemy ciut śmietany 18 procent i blendujemy wszystko na gładziutko. Na talerzu pojawia się góra groszku ptysiowego , do tego odrobina zupy pieczarkowej i obiad gotowy. A ty do czego wykorzystasz nasz genialny groszek ptysiowy z Nowej piekarni z Łukowa? 

Komentarze