słodka rozkosz czyli ciastko bajaderka Autor: M.K w dniu sierpnia 30, 2024 Pobierz link Facebook X Pinterest E-mail Inne aplikacje Ciastko bajaderka to wspaniały wynalazek. Zajadać można się nim po same uszy i z całą pewnością przypadnie do gustu wszystkim tym którzy nie lubią marnotrawstwa ponieważ by je przygotować w domu potrzebować będziemy tych różnych ciast które nam zostały na przykład po świętach. W Nowej Piekarni z Łukowa powstają one z delikatnego biszkoptu, ale ty możesz je przygotować z dowolnego ciasta które nie jest przełożone kremem, lub nie ma na sobie warstwy galaretki. Przydadzą się więc drożdżowe, babki piaskowe i jogurtowe. Takowa bajaderka będzie kuleczką stworzoną z masy która powstanie z pokruszonych ciast, rozpuszczonego masła, kakao, nasączonych w rumie rodzynek, pokrojonych orzechów włoskich i mleka. Wskazane jest również dodanie powideł śliwkowych lub dżemu porzeczkowego. Wszystko ze sobą mieszamy tak by wyszła nam z tego niezbyt luźna masa, taka z której uformujemy kule które nie będą się odkształcać. Obtaczamy je w wiórkach kokosowych lub drobno zmielonych orzeszkach i odkładamy do lodówki w celu schłodzenia. Oczywiście ja niezmiennie zachęcam do skosztowania tych arcydzieł w Nowej Piekarni z Łukowa, ponieważ są one pyszne i zachwycające. Komentarze
Komentarze
Prześlij komentarz