Przysmak ten powstaje z resztek ciast, które zyskują drugie
życie w formie pysznej bajaderki.
W Polsce ten przysmak stał się popularny w drugiej połowie
XX w. Wówczas można je było kupić w cukierniach na wagę.
Podstawą bajaderki są resztki ciast, które można zmieszać z
kakao, marmoladą, orzechami oraz rumem. Wszystkie składniki są dokładnie
mieszane, a następnie formowane w kulki i obtaczane w kokosie, kakao lub
posypce czekoladowej. Dzięki temu ciastko bajaderka zyskuje swój wyjątkowy
wygląd i smak.
Bajaderka to świetny sposób na wykorzystanie resztek ciast,
które pozostały po większych wypiekach.
Co ważne przygotowanie bajaderek jest dziecinie
proste. Wystarczy połączyć resztki wypieków z wybranymi przez siebie
składnikami, wymieszać i schłodzić. Po schłodzenia dla dekoracji warto oblac
bajaderki wybranym przez siebie rodzajem czekolady.
Ciastko to doskonały przysmak na przyjęcia, który z
pewnością zachwyci gości swoim intensywnym smakiem i oryginalnym wyglądem.
Składniki:
- Na
ciasto:
- 500
g mąki
- 250
g masła
- 200
g cukru
- 2
jajka
- 1
łyżeczka proszku do pieczenia
- 1
łyżeczka cukru waniliowego
- Na
masę:
- 1
szklanka mleka
- 5
łyżek kakao
- 1/2
szklanki cukru
- 125
g masła
- 1
szklanka pokruszonych herbatników
- 1/2
szklanki orzechów włoskich (opcjonalnie)
- 1/2
szklanki rodzynek (opcjonalnie)
- 1-2
łyżeczki rumu (opcjonalnie)
- 4
łyżki twardej marmolady
Przygotowanie:
- Ciasto:
- Z
podanych składników zagnieć ciasto.
- Podziel
je na dwie części i upiecz w blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Masa:
- Mleko, kakao
i cukier zagotuj.
- Dodaj
masło i mieszaj, aż się rozpuści.
- Do
gorącej masy dodaj pokruszone herbatniki, orzechy, rodzynki i
rum.
- Dokładnie
wymieszaj.
- Składanie:
- Jeden
upieczony blat posmaruj marmoladą.
- Wyłóż
na niego masę.
- Przykryj
drugim blatem.
- Całość
lekko dociśnij.
Wskazówki:
- Ciasto
możesz urozmaicić: Dodając do masy inne
bakalie, np. migdały, orzechy laskowe czy żurawinę.
- Zamiast
herbatników: Możesz użyć innych
ciastek, np. biszkoptów.
- Dla
bardziej intensywnego smaku: Zamiast rumu możesz użyć esencji
rumowej.
- Chłodzenie: Po
przygotowaniu ciasto powinno się schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz