Drugie życie wypieków- bajaderka

 

Przysmak ten powstaje z resztek ciast, które zyskują drugie życie w formie pysznej bajaderki.

W Polsce ten przysmak stał się popularny w drugiej połowie XX w. Wówczas można je było kupić w cukierniach na wagę.

Podstawą bajaderki są resztki ciast, które można zmieszać z kakao, marmoladą, orzechami oraz rumem. Wszystkie składniki są dokładnie mieszane, a następnie formowane w kulki i obtaczane w kokosie, kakao lub posypce czekoladowej. Dzięki temu ciastko bajaderka zyskuje swój wyjątkowy wygląd i smak.

Bajaderka to świetny sposób na wykorzystanie resztek ciast, które pozostały po większych wypiekach.

Co ważne przygotowanie bajaderek jest dziecinie proste.  Wystarczy połączyć resztki wypieków z wybranymi przez siebie składnikami, wymieszać i schłodzić. Po schłodzenia dla dekoracji warto oblac bajaderki wybranym przez siebie rodzajem czekolady.

Ciastko to  doskonały przysmak na przyjęcia, który z pewnością zachwyci gości swoim intensywnym smakiem i oryginalnym wyglądem.

 

Składniki:

  • Na ciasto:
    • 500 g mąki
    • 250 g masła
    • 200 g cukru
    • 2 jajka
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • Na masę:
    • 1 szklanka mleka
    • 5 łyżek kakao
    • 1/2 szklanki cukru
    • 125 g masła
    • 1 szklanka pokruszonych herbatników
    • 1/2 szklanki orzechów włoskich (opcjonalnie)
    • 1/2 szklanki rodzynek (opcjonalnie)
    • 1-2 łyżeczki rumu (opcjonalnie)
    • 4 łyżki twardej marmolady

Przygotowanie:

  1. Ciasto:
    • Z podanych składników zagnieć ciasto.
    • Podziel je na dwie części i upiecz w blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Masa:
    • Mleko, kakao i cukier zagotuj.
    • Dodaj masło i mieszaj, aż się rozpuści.
    • Do gorącej masy dodaj pokruszone herbatniki, orzechy, rodzynki i rum.
    • Dokładnie wymieszaj.
  3. Składanie:
    • Jeden upieczony blat posmaruj marmoladą.
    • Wyłóż na niego masę.
    • Przykryj drugim blatem.
    • Całość lekko dociśnij.

Wskazówki:

  • Ciasto możesz urozmaicić: Dodając do masy inne bakalie, np. migdały, orzechy laskowe czy żurawinę.
  • Zamiast herbatników: Możesz użyć innych ciastek, np. biszkoptów.
  • Dla bardziej intensywnego smaku: Zamiast rumu możesz użyć esencji rumowej.
  • Chłodzenie: Po przygotowaniu ciasto powinno się schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

Smacznego!

 

Komentarze