chyba chodzą za mną pierogi z kaszą

Wspaniały mam dziś dla was przepis na pierogi z kaszą. Możesz je zrobić w domu sam, ale równie dobrze możesz pobiec po nie do Nowej Piekarni z Łukowa gdzie czekają na ciebie pyszne, pachnące i wypakowane farszem po brzegi. Gdybyś jednak chciał wiedzieć jak takie pierożki się robi to proszę bardzo! Ciasto wcale nie jest takie trudne. Mąka, letnia woda, odrobina masła, ciut oliwy z oliwek i do tego białko i odrobina żółtka z jajka. Wszystkie składniki wpadają do miski, zagniatamy i tworzymy z nich lekkie, gładziutkie ciasto. Gdy jest już dobrze wyrobione, włóż je do woreczka, albo zamknij pod miską tak by odpoczęło i stało się jeszcze bardziej elastyczne. Teraz farsz. Gotujemy kaszę – najlepiej gryczaną. Do tego na maśle klarowanym podsmażamy drobno posiekaną marchewkę, pietruszkę i pieczarki. Gotujemy też parę ziemniaczków i przeciskamy je przez praskę. Wszystko mieszamy i doprawiamy ziołami jakie lubimy - możemy to wszystko jeszcze razem delikatnie przysmażyć na tej samej patelni na której podsmażaliśmy warzywa. Ciasto gotowe, farsz już czeka więc czas na pierogi. Rozwałkowujemy nasze ciasto na cienki placek, wykrawamy zeń kółeczka na które łyżką nakładamy farsz. Zlepiamy dokładnie pierożek i odkładamy by czekał na gotowanie. Gotowe pierogi z kaszą rzucamy do gotującej się osolonej wody i czekamy aż wypłyną. Polecam podawać je ze skwareczkami. Jednak jeśli nie chce ci się spędzić całego dnia na gotowaniu, to po pierogi z kaszą zapraszamy do Nowej Piekarni z Łukowa. 

Komentarze