Chodźcie wszyscy do nas na pyzy ziemniaczane z mięsem

Ten wspaniały przepis to coś co pamiętam z czasów dzieciństwa. Pyzy ziemniaczane z mięsem, u mnie w domu gdy gotowała je babcia były po prostu kluskami z mięsem. Właściwie nie jest to strasznie trudne i pewnie z przyrządzeniem takowych poradzi sobie każdy. Potrzebujemy ziemniaki, mąkę ziemniaczaną, jajko, cebulę, mięso mielone i przyprawy. Kluski robimy z ziemniaków pół na pół, czyli połowę gotujemy i przeciskamy przez praskę, a drugą połowę surową ścieramy na tarce. Mieszamy obie ziemniaczane części z jajkiem, solą i mąką ziemniaczaną, a następnie formujemy z takiej masy kluski do których środka wkładamy farsz z mielonego mięsa wymieszanego z cebulką drobno posiekaną i przyprawami. Gotujemy nasze pyzy ziemniaczane z mięsem w osolonej wodzie do wypłynięcia i dajemy im potem jeszcze trochę czasu, a następnie podajemy je z cebulką lub skwarkami. Oto znów w naszym domu zapachniało jak wtedy gdy gotowała nasza babcia. A jeżeli nie macie czasu lub ochoty gotować sami to pyzy ziemniaczane z mięsem jak z babcinych rąk znajdziecie w Nowej Piekarni z Łukowa gdzie na was czekają i chętnie wylądują na waszych stołach. 

Komentarze