Słomki Ptysiowe z Cukrem: Lekkie i Chrupiące


Słomka ptysiowa z cukrem to lekka i chrupiąca przekąska, która świetnie nadaje się do

popołudniowej herbaty. Są proste w przygotowaniu i zawsze cieszą się dużą popularnością.


Przepis na słomki ptysiowe z cukrem:

Składniki:

  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 200 ml wody
  • 3 jajka
  • Szczypta soli
  • Cukier do posypania


Przygotowanie:

1. W garnku zagotuj wodę z masłem i szczyptą soli.

2. Gdy masło się rozpuści, dodaj mąkę i energicznie mieszaj, aż ciasto zacznie odchodzić

od ścianek garnka.

3. Odstaw ciasto do ostygnięcia, a następnie dodawaj po jednym jajku, dokładnie

mieszając.

4. Przełóż ciasto do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskaj

słomki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

5. Posyp cukrem i piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 15-20 minut, aż

będą złociste i chrupiące.


Słomki ptysiowe z cukrem to doskonała przekąska, którą można szybko przygotować i

cieszyć się jej lekkością. Można ja również użyć do różnych deserów.

Komentarze