pierogi z serem czyli letni obiadowy przysmak

No i kolejna rzecz która nieodłącznie kojarzy mi się z dzieciństwem i wakacjami. Pierogi z serem. Najprostsze cudowne pierogi robione przez babcię. Mięciutkie i elastyczne ciasto do granic możliwości wypchane farszem. A czym jest farsz? W tym przypadku po prostu białym serkiem, rozrobionym z odrobiną śmietany i cukrem. Pakujemy łyżkę takiego sera na kółeczko wykrojone małą szklanką i sklejamy. Takie pierogi smakują najlepiej z odrobiną rozpuszczonego masła i posypane cukrem, niektórzy lubią polane śmietaną rozbełtaną z cukr em. Można je również posypać owocami, np.: borówkami lub malinami, można je również polać koktajlem z truskawek. Ja jednak pierogi z serem pamiętam jako dziecko jedynie z tą odrobiną masła. Słoneczna godzina gdy koleżanki i koledzy wszyscy byli w jednym momencie wołani do domu na obiad, a tam talerz pachnących cudownie mięciutkich pierogów z serem. Jakie to miłe wspomnienie. Jeżeli wy też chcecie powspominać pierożki z serem jak za dawnych lat, to zapraszam do Nowej piekarni z Łukowa gdzie znajdziecie dokładnie takie pierogi jakie robiły wasze babcie. Przyjdźcie sami i sprawdźcie. Naprawdę warto dać szansę tym pierogom z serem. 

Komentarze