Chleb Tostowy Trzy Ziarna: Zdrowy i Smaczny

Ostatnio odkryłam chleb tostowy trzy ziarna i muszę przyznać, że to była miłość od

pierwszego kęsa. Chleb ten jest nie tylko zdrowy, ale również niesamowicie smaczny.

Przepis na chleb tostowy trzy ziarna:


Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 100 g mąki żytniej
  • 50 g ziaren słonecznika
  • 50 g siemienia lnianego
  • 50 g pestek dyni
  • 20 g drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 300 ml wody


Przygotowanie:

1. W misce wymieszaj mąki, ziarna, sól i cukier.

2. Rozpuść drożdże w ciepłej wodzie i dodaj do suchych składników.

3. Wyrabiaj ciasto, aż będzie elastyczne i jednolite.

4. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.

5. Przełóż ciasto do formy do pieczenia i pozostaw na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.

6. Piecz chleb w nagrzanym do 200°C piekarniku przez około 40-45 minut.


Wszyscy domownicy będą zajadać się chlebem tostowym trzy ziarna w postaci kanapek i

tostów.

Komentarze