Cebularze: Tradycyjny Smak Lubelszczyzny


Cebularz to tradycyjny wypiek z Lubelszczyzny, który jest idealnym dodatkiem do zup

i sałatek .Jest to rodzaj placka na cieście drożdżowym dużą ilością cebuli. Najczęściej podawany

jest na ciepło jako przekąska lub dodatek do obiad. Jego wyjątkowy smak pochodzi od cebuli                  i maku. Historia tego wypieku sięga XVII wieku, kiedy to żydowska społeczność zamieszkująca te

tereny zaczęła piec placki z cebulą. Był to tani i sycący posiłek, który szybko zyskał popularność wśród

lokalnej ludności.


Przepis na cebularze:

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 30 g drożdży
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 2 cebule
  • 2 łyżki maku
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki oleju

Przygotowanie:

1. Rozpuść drożdże w ciepłym mleku z cukrem i odstaw na 10 minut.

2. W dużej misce wymieszaj mąkę, sól, olej i zaczyn drożdżowy.

3. Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryj i odstaw na godzinę do

wyrośnięcia.

4. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oleju.

5. Z ciasta formuj małe placki, na każdy nałóż cebulę i posyp makiem.

6. Piecz cebularze w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 20-25 minut.


Istnieje kilka sposobów przyrządzania cebularza:

a) Cebularz tradycyjny

b) Cebularz z dodatkiem serka topionego- do farszu dodajemy kawałki serka topionego

dzięki czemu placki stają się bardziej kremowe.

c) Cebularz z ziołami i czosnkiem- do farszu dodajemy zioła tj. natka pietruszki,

szczypiorek, koperek i wyciśnięty czosnek. Placki będą bardziej aromatyczne i

intensywne w smaku.


Cebularze to doskonały wybór na przekąskę lub dodatek do posiłku.

Komentarze