Chleb Słowian to tradycyjny wypiek. Jego wyjątkowy smak i aromat przenoszą nas w czasy
dawnych Słowian (Najstarszy cały bochenek znaleziono w wykopaliskach przy
piastowskim grodzie w Gieczu) gdzie chleb był nie tylko pożywieniem, ale i symbolem
gościnności i dobrobytu.
Przygotowanie tego chleba wymaga nieco cierpliwości, ale efekt końcowy z pewnością
wynagrodzi włożony wysiłek. Do wypieku potrzebujemy:
- 500 g mąki żytniej
- 300 g mąki pszennej
- 600 ml wody
- 25 g drożdży
- 1 łyżkę soli1 łyżkę miodu
W dużej misce łączymy obie mąki, dodajemy drożdże rozpuszczone w letniej wodzie, sól
oraz miód. Ciasto wyrabiamy aż stanie się elastyczne i gładkie. Pozostawiamy je do
wyrośnięcia na około 1,5 godziny w ciepłym miejscu. Następnie formujemy bochenek,
odkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiamy na 30 minut
do wyrośnięcia. Pieczemy w temperaturze 220°C przez 45-50 minut.
Chleb Słowian doskonale smakuje z masłem, miodem lub serem. Można go także podać do
tradycyjnych potraw, takich jak pyzy ziemniaczane z soczewicą. Spróbujcie sami i poczujcie
ten niepowtarzalny smak tradycji!
Komentarze
Prześlij komentarz