Słowiańskie Przysmaki: Pieczenie Chleba Słowian z Przeszłości



Chleb Słowian to tradycyjny wypiek. Jego wyjątkowy smak i aromat przenoszą nas w czasy

dawnych Słowian (Najstarszy cały bochenek znaleziono w wykopaliskach przy

piastowskim grodzie w Gieczu) gdzie chleb był nie tylko pożywieniem, ale i symbolem

gościnności i dobrobytu.


Przygotowanie tego chleba wymaga nieco cierpliwości, ale efekt końcowy z pewnością

wynagrodzi włożony wysiłek. Do wypieku potrzebujemy:

  • 500 g mąki żytniej
  • 300 g mąki pszennej
  • 600 ml wody
  • 25 g drożdży
  • 1 łyżkę soli1 łyżkę miodu

W dużej misce łączymy obie mąki, dodajemy drożdże rozpuszczone w letniej wodzie, sól

oraz miód. Ciasto wyrabiamy aż stanie się elastyczne i gładkie. Pozostawiamy je do

wyrośnięcia na około 1,5 godziny w ciepłym miejscu. Następnie formujemy bochenek,

odkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiamy na 30 minut

do wyrośnięcia. Pieczemy w temperaturze 220°C przez 45-50 minut.


Chleb Słowian doskonale smakuje z masłem, miodem lub serem. Można go także podać do

tradycyjnych potraw, takich jak pyzy ziemniaczane z soczewicą. Spróbujcie sami i poczujcie

ten niepowtarzalny smak tradycji!

Komentarze