Słodka Przekąska - Ptasi Rogalik


Ptasi rogalik to przepyszna słodka przekąska, która zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych.

Jego lekkość i delikatność sprawiają, że idealnie nadaje się na podwieczorek czy małą

przekąskę do kawy.


Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • konfitura wiśniowa do nadzienia

W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy masło i siekamy nożem, aż

powstanie kruszonka. Dodajemy cukier puder i żółtka, szybko zagniatamy ciasto. Owijamy w

folię i chłodzimy w lodówce przez 30 minut.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 mm i wycinamy trójkąty. Na każdy

trójkąt nakładamy łyżeczkę konfitury wiśniowej i zwijamy, formując rogaliki. Układamy je na

blasze wyłożonej papierem do pieczenia posmarować je roztrzepanym

jajkiem .i pieczemy w temperaturze 180°C przez około 15 minut.


Ptasi rogalik to wspaniały deser, który można przygotować szybko i łatwo. Smakowity, lekki i

delikatny – idealny na każdą okazję!

Komentarze