Chyba wszyscy kochają pizzę. Ta włoska klasyka zdobyła serca smakoszy na całym świecie.
Dziś proponuję Wam przepis na pyszną pizzę z papryką, która z pewnością zadowoli nawet
najbardziej wymagających.
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 200 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy
- 25 g drożdży
Składniki na sos i dodatki:
- 200 ml przecieru pomidorowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 150 g mozzarelli
W misce mieszamy mąkę z solą, dodajemy drożdże rozpuszczone w wodzie i oliwę.
Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. W międzyczasie
przygotowujemy sos – przecier pomidorowy mieszamy z posiekanym czosnkiem i oregano.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek, smarujemy sosem i układamy plastry
papryki oraz mozzarellę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220°C przez 15-20 minut.
Gotową pizzę możemy udekorować świeżymi ziołami.
W prostocie tego przepisu tkwi sekret na wyjątkową i szybką kolację.
Komentarze
Prześlij komentarz