Babka Cytrynowa 300g: Klasyka w Lekkiej i Aromatycznej Formie

 Babka cytrynowa to klasyczne ciasto, które zachwyca swoją lekkością i delikatnym, cytrynowym aromatem. Idealna na każdą okazję, od rodzinnych spotkań po popołudniową herbatkę. Przygotowanie babki cytrynowej jest proste, a efekt końcowy zawsze cieszy oko i podniebienie. Oto przepis na babkę cytrynową o wadze 300 gramów.


Składniki:


150g mąki pszennej

150g cukru

150g masła (w temperaturze pokojowej)

2 jajka

Skórka otarta z 1 cytryny

Sok wyciśnięty z 1 cytryny

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Szczypta soli

Cukier puder do posypania

Przygotowanie:


Przygotowanie Składników:


Upewnij się, że masło jest miękkie, wyjmując je z lodówki co najmniej godzinę przed rozpoczęciem pieczenia.

Zetrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij sok.

Przygotowanie Ciasta:


W dużej misce ubij masło z cukrem na puszystą, jasną masę.

Dodaj jajka, jedno po drugim, ubijając dokładnie po każdym dodaniu.

Dodaj skórkę i sok z cytryny, mieszając do połączenia składników.

Łączenie Suchych Składników:


W osobnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.

Stopniowo dodawaj suche składniki do masy maślanej, mieszając delikatnie, aż ciasto będzie jednolite i gładkie.

Pieczenie:


Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

Formę do pieczenia babki natłuść masłem i oprósz mąką lub wyłóż papierem do pieczenia.

Przelej ciasto do formy, wyrównując wierzch.

Piecz przez około 35-40 minut, sprawdzając patyczkiem, czy babka jest upieczona (patyczek wbity w środek ciasta powinien wyjść suchy).

Studzenie i Dekoracja:


Po upieczeniu wyjmij babkę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na kratce.

Po ostygnięciu posyp wierzch cukrem pudrem dla dodatkowej słodyczy i dekoracyjnego efektu.

Serwowanie:

Babka cytrynowa smakuje doskonale sama, ale można ją podać z dodatkiem świeżych owoców, bitymi śmietaną lub lodami waniliowymi. To doskonały wybór na lekki deser lub słodką przekąskę do popołudniowej kawy czy herbaty.


Babki cytrynowe to uniwersalne ciasta, które zadowolą każdego miłośnika słodkości. Ich świeży, cytrynowy smak jest zawsze mile widziany na każdym stole. Smacznego!


Komentarze