chleb żytni

Chleb żytni jest wspaniały. Właściwie nie trzeba byłoby o nim niczego więcej pisać, bo on po prostu jest skończenie idealny i to rozumie się samo przez się. Mimo wszystko chciałabym o nim powiedzieć parę słów, zwłaszcza że pewnie doskonale odnajdzie się na waszych stołach podczas zbliżającej się majówki. Chleb żytni jest wspaniały, bo jest pyszny i zdrowy. Te fakty są dla nas wszystkich oczywiste. Ja jednak chciałabym was przekonać, że można zrobić z niego efektowne przekąski. Grile majówkowe kojarzą się nam wszystkim z ciężkim i tłustym jedzeniem, ale jeżeli nie wszyscy z naszych gości w takim gustują, proponuję by wykonać z myślą o nich paterę mini kanapeczek z chleba żytniego. Chleb żytni kroimy w małe kwadraciki i przy pomocy różnych dodatków tworzymy z nich efektowne i pyszne zakąski. Moje propozycje to na przykład małe kanapeczki z pastą z łososia którą robimy z oczywiście łososia, wędzonego którego blendujemy ze szczypiorkiem i koperkiem. Nakładamy taką pastę na kwadracik chleba żytniego, na to dwa kapary i odrobina koperku dla dekoracji i pierwszy rodzaj mini kanapek może wjeżdżać na stół. Kolejna fantazja to odrobina majonezu, na to plasterek jajka i plasterek ogórka konserwowego i przekąska mieszcząca się niemal na raz w buzi gotowa. Tak samo dobrze sprawdzi się kanapeczka z pastą z awokado pikantną od papryczki chilly i orzeźwiająca od limonki. Na paście ląduje połówka pomidorka koktajlowego i kanapka znika ze stołu nim się obejrzymy. A może wariant z salami i ogórkiem zielonym? To także proste do przygotowania a na pewno znajdzie wielu amatorów. Sami widzicie że chleb żytni będzie wspaniałą alternatywą która w prosty sposób zachwyci waszych gości fantazyjnymi przekąskami. 

Komentarze