Bezowy Raj: Proste Przepisy na Kruche Przysmaki

Bezy to delikatne, chrupiące i słodkie wypieki, które rozpływają się w ustach, pozostawiając uczucie cudownej lekkości. Oto kilka prostych przepisów na te wyjątkowe łakocie, które zaskoczą swoim smakiem i aromatem.


1. Klasyczne Bezy: Delikatność w Prostocie


Składniki:


100g białek jajek (około 3-4 jajek)

200g cukru

Szczypta soli

Kilka kropel soku z cytryny (opcjonalnie)

Ekstrakt waniliowy (opcjonalnie)

Przygotowanie:


Przygotowanie Piany:


W misce ubij białka jajek z solą na sztywną pianę.

Stopniowo dodawaj cukier, ubijając cały czas, aż masa będzie gęsta i błyszcząca.

Dodaj kilka kropel soku z cytryny i ekstrakt waniliowy, jeśli używasz.


Formowanie i Pieczenie:


Przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub pergaminem.

Za pomocą łyżki lub rękawa cukierniczego formuj małe beziki na blasze, zachowując odstępy między nimi.

Piecz beziki w nagrzanym piekarniku do 100 stopni przez około 1,5 godziny, aż będą suche i lekko zrumienione. Następnie wyłącz piekarnik i pozostaw beziki w środku, aż ostygną.


Serwowanie:


Gotowe bezy możesz podawać same, posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą.

Możesz również udekorować je bitą śmietaną i świeżymi owocami dla dodatkowego efektu.


2. Bezy z Dodatkiem Orzechów i Czekolady:


Składniki:


100g białek jajek (około 3-4 jajek)

200g cukru

Szczypta soli

50g posiekanych orzechów włoskich lub migdałów

50g posiekanej gorzkiej czekolady


Przygotowanie:


Przygotowanie Piany:


Postępuj jak w przypadku klasycznych bez, ubijając białka z cukrem na sztywną pianę.

Delikatnie wmieszaj posiekane orzechy i czekoladę.


Formowanie i Pieczenie:


Uformuj beziki na blasze, jak w poprzednim przepisie, zachowując odstępy.

Piecz w taki sam sposób jak klasyczne bezy.


Serwowanie:


Podawaj z bitą śmietaną lub lodami, aby stworzyć pyszną kontrastową przekąskę.

Bezy to wspaniała propozycja na deser lub słodki dodatek do kawy czy herbaty. Ich delikatny smak i chrupiąca konsystencja zawsze robią wrażenie, sprawiając, że chce się sięgać po kolejne. Gotowe bezy można przechowywać w szczelnym pojemniku przez kilka dni, ale zazwyczaj znikają z talerza szybciej, niż się spodziewasz! Smacznego!


Komentarze