kapuśniak

Proszę Państwa co to jest kapuśniak? Kapuśniak to może być pyszna zupa która nas rozgrzeje zimową porą, ale może być to także wybitna przekąska. Kapuśniaki bywają różne. Mogą być z ciasta kruchego, francuskiego czy półfrancuskiego. Jednak naszym zdaniem kapuśniak najwspanialszy to kapuśniak drożdżowy. Gdy ciasto jest pulchne, dobrze wyrośnięte, gdy dzięki temu kapuśniak jest krągły, puchaty i kształtny to ślinka będzie ciekła na sam jego widok. Prócz ciasta jednak ważne będzie nadzienie i to na pewno niemniej ważne jeśli mogę tak żec. Jeśli kapusta będzie odpowiednio kwaśna, jeżeli cebulka będzie dobrze przesmażona, jeśli dodamy odpowiednią ilość pieprzu to kapuśniak może okazać się dziełem sztuki. No i co teraz gdy okazało się że tego idealnego kapuśniaka znaleźliśmy? Ponieważ zaznaczam że takowy ideał istnieje i znajdziecie go Państwo w Nowej piekarni z Łukowa! Takiego delikwenta należy z piekarni zabrać i zanieść do domu, lub do pracy, lub do szkoły. Znakomicie się on sprawi jako kompan do GORĄCEGO barszczyku podanego w kubku do picia – myślę że barszczyk i kapuśniak to dobra opcja obiadowa? Będziecierównie zadowoleni z jego towarzystwa gdy przyjdzie czas na drugie śniadanie w szkole czy w pracy. Kiedy popić go gorącą herbatą, albo pysznym soczkiem też poradzi sobie z głodem. Jaki by to nie był posiłek, kapuśniak sprawdzi się w każdej roli! I poleca się naPństwa stoły.  

Komentarze