Stefanka miodowa to nie tylko ciasto, to kulinarna poezja, w której smak i tekstura tworzą harmonię, przypominającą o słodkich tajemnicach piekarniczego rzemiosła. Dziś przenosimy się w świat tego wyjątkowego wypieku, gdzie miód spotyka delikatność kremu, tworząc niezapomnianą symfonię smaku.
Historia Stefanki Miodowej:
Stefanka miodowa to jedno z tych ciast, które przenoszą nas w czasy, gdy pieczenie było sztuką, a domowe desery były koronką na stołach. Historia tego przepysznego wypieku sięga korzeni polskich tradycji, gdzie miód był cenionym skarbem, a ciasta były wyrazem troski o smak najbliższych.
Przepis na Stefankę Miodową: Smak, który Zapada w Pamięć
Składniki:
Ciasto:
200g mąki pszennej
150g masła, miękkiego
3 łyżki miodu
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli
Krem:
500ml śmietanki kremówki (minimum 36% tłuszczu)
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki miodu
Przygotowanie:
Przygotowanie Ciasta:
W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj masło, miód, jajko i szczyptę soli.
Zagnieć ciasto i wstaw do lodówki na 30 minut.
Pieczenie Ciasta:
Rozwałkuj ciasto na prostokąt i piecz w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 15-20 minut, aż zrumieni się. Odstaw do ostygnięcia.
Przygotowanie Kremu:
Ubij śmietankę kremówkę z cukrem pudrem na sztywno.
Delikatnie wmieszaj miód.
Składanie Stefanki:
Na ostudzonym biszkopcie rozsmaruj równomiernie krem śmietankowy.
Złóż warstwami, tak aby ostatnią była warstwa kremu.
Odstaw do lodówki na kilka godzin przed podaniem.
Stefanka miodowa to nie tylko deser, to wyjątkowy rytuał, gdzie każda warstwa to kawałek smakowej magii. W tym wykwintnym wypieku miód staje się głównym bohaterem, nadając całości niepowtarzalny charakter. Smacznego delektowania się!
Komentarze
Prześlij komentarz