kluski śląskie

Dobrze zrobione kluski śląskie będą na pewno fantastycznym dodatkiem do obiadu. Zamiast ziemniaków ryżu czy kaszy, podane z sosikiem mięsem i jakąś kapustką na pewno ucieszą podniebienia wasze, waszych gości i rodziny. Kluski śląskie przyżądza się z ziemniaków, mąki ziemniaczanej jajek i masła. Najprościej jest powiedzieć że ugotowane ziemniaki ugniecione lub przeciśnięte przez praskę dzielimy na cztery części. Wyjmujemy ¼ z miski w powstałą dziurkę wsypujemy mąkę ziemniaczaną i dzięki temu niezależnie od tego z ilu ziemniaków postanowimy zrobić nasze kluseczki dodamy odpowiednią ilość mąki. Wrzucamy szczyptę soli, jedno jajko i łyżkę masła. Po wyrobieniu masy formujemy kuleczki i albo zostawiamy je w formie kuleczek, albo spłaszczamy i robimy palcem wgłębienie na środku. Takie kluski ugotowane w osolonej wodzie będą świetnie smakowały z sosem pieczeniowym, z sosem z rolad wołowych, z sosem pieczarkowym podawane ze sztuką mięsa, roladką, czy innym zawijańcem, z modrą kapustą podawaną w na śląski sposób, z kapustą z grzybami czy jakąkolwiek inną surówką. Kluski śląskie są naprawdę niezwykle wdzięcznym dodatkiem, bo osobiście jeszcze nie trafiłam na nikogo kto by ich nie lubił i będą smakowały na naprawdę wiele sposobów. Polecają się do zakupu w Nowej Piekarni z Łukowa oraz do samodzielnego przyrządzenia w domu. 

Komentarze