Drożdżówka z Jabłkiem Pakowana: Smakowe Uczucie Domu w Każdym Kęsie

 Historia Drożdżówki z Jabłkiem: Przekaz Tradycji w Łatwej Formie


Drożdżówka z jabłkiem to klasyk, który zawsze goszczący na polskich stołach. Ten popularny wypiek z jabłkowym nadzieniem zdobył serca miłośników słodkiego smaku. Pakowany w łatwą do przenoszenia formę, staje się idealnym towarzyszem dla zabieganych, a jednocześnie przypomina o domowych smakach.


Przepis na Drożdżówkę z Jabłkiem: 


Składniki:


Ciasto:


500g mąki pszennej

250ml ciepłego mleka

100g masła

2 jajka

75g cukru

10g drożdży świeżych

Szczypta soli

Skórka otarta z jednej cytryny


Nadzienie Jabłkowe:

4 jabłka, obrane i pokrojone w drobną kostkę

50g masła

3 łyżki cukru

1 łyżeczka cynamonu

Sok z połowy cytryny


Przygotowanie:


Aktywacja Drożdży:


Rozpuść drożdże w letnim mleku z dodatkiem cukru. Pozostaw do wyrośnięcia.

Przygotowanie Ciasta:


W misce wymieszaj mąkę, jajka, rozpuszczone masło, skórkę cytrynową, sól i wyrośnięte drożdże. Wyrabiaj, aż uzyskasz elastyczne ciasto.

Pozostaw do wyrośnięcia pod przykryciem.

Przygotowanie Nadzienia:


Na patelni rozpuść masło, dodaj jabłka, cukier, cynamon i sok z cytryny. Smaż, aż jabłka zmiękną.


Składanie i Pieczenie:


Rozwałkuj wyrośnięte ciasto na prostokąt.

Nałóż nadzienie jabłkowe i zwiń w rulon.

Pokrój w plastry i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pozostaw do wyrośnięcia.

Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 25-30 minut.


Drożdżówka z jabłkiem pakowana to nie tylko deser, to także opowieść o smaku, który przypomina o domowych chwilach. Pakowana w wygodną formę, jest idealnym towarzyszem kawowej przerwy czy podwieczorku. Smacznego delektowania się tradycją w każdym kęsie!


Komentarze