Sernik z rodzynkami to klasyczne ciasto, które zyskało popularność dzięki swojej prostocie i niezwykłemu smakowi. Tradycyjny przepis na sernik zyskał nowe życie, gdy kucharze zdecydowali się dodać do niego soczyste rodzynki. To połączenie historii i nowoczesności, które doceniane jest zarówno przez tradycjonalistów, jak i amatorów nowatorskich smaków.
Przepis na Sernik z Rodzynkami:
Składniki:
Spód:
200g herbatników
100g masła, roztopionego
Masa Serowa:
500g sera białego
150g cukru
4 jajka
200ml kwaśnej śmietany
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Dodatki:
100g rodzynków, namoczonych
Skórka otarta z jednej cytryny
Przygotowanie Spodu:
Herbatniki rozkruszyć i wymieszać z roztopionym masłem.
Masę wylać na dno formy do tarty, wyrównać i schłodzić w lodówce.
Przygotowanie Masy Serowej:
Ser biały utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Dodawać po jednym jajku, ciągle mieszając.
Dodać kwaśną śmietanę, mąkę i ekstrakt waniliowy. Wymieszać.
Na koniec dodać rodzynki i skórkę cytrynową.
Składanie i Pieczenie:
Masę serową wylać na przygotowany spód herbatnikowy.
Piec w nagrzanym piekarniku do 160 stopni przez około 50-60 minut, aż sernik zetnie się i nabierze złocistego koloru.
Sernik z rodzynkami to nie tylko deser, to kawałek historii, który przenosi nas w smakowe podróże. Delikatność sera, słodycz rodzynków i nuta cytrynowego świeżości sprawiają, że ten sernik zawsze pozostaje w pamięci jako wyjątkowy wypiek. Smacznego delektowania się każdym kęsem!
Komentarze
Prześlij komentarz