Historia Sernika z Rodzynkami: Tradycja w Nowoczesnym Wydaniu

 Sernik z rodzynkami to klasyczne ciasto, które zyskało popularność dzięki swojej prostocie i niezwykłemu smakowi. Tradycyjny przepis na sernik zyskał nowe życie, gdy kucharze zdecydowali się dodać do niego soczyste rodzynki. To połączenie historii i nowoczesności, które doceniane jest zarówno przez tradycjonalistów, jak i amatorów nowatorskich smaków.


Przepis na Sernik z Rodzynkami:


Składniki:


Spód:


200g herbatników

100g masła, roztopionego


Masa Serowa:


500g sera białego

150g cukru

4 jajka

200ml kwaśnej śmietany

1 łyżka mąki pszennej

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego


Dodatki:

100g rodzynków, namoczonych

Skórka otarta z jednej cytryny


Przygotowanie Spodu:


Herbatniki rozkruszyć i wymieszać z roztopionym masłem.

Masę wylać na dno formy do tarty, wyrównać i schłodzić w lodówce.


Przygotowanie Masy Serowej:

Ser biały utrzeć z cukrem na puszystą masę.

Dodawać po jednym jajku, ciągle mieszając.

Dodać kwaśną śmietanę, mąkę i ekstrakt waniliowy. Wymieszać.

Na koniec dodać rodzynki i skórkę cytrynową.


Składanie i Pieczenie:

Masę serową wylać na przygotowany spód herbatnikowy.

Piec w nagrzanym piekarniku do 160 stopni przez około 50-60 minut, aż sernik zetnie się i nabierze złocistego koloru.


Sernik z rodzynkami to nie tylko deser, to kawałek historii, który przenosi nas w smakowe podróże. Delikatność sera, słodycz rodzynków i nuta cytrynowego świeżości sprawiają, że ten sernik zawsze pozostaje w pamięci jako wyjątkowy wypiek. Smacznego delektowania się każdym kęsem!


Komentarze