pierogi z soczewicą

Pierogi z soczewicą to świetny wybór dla każdego – to na pewno, ale z całą pewnością świetnie trafią w gust osób które nie przepadają za mięsem, albo z jakichkolwiek powodów wykluczają je ze swojej diety. Soczewica przez dużą zawartość białka jest świetnym substytutem wyrobów mięsnych. Zaspokaja nasze potrzeby energetyczne, a do tego oczywiście świetnie smakuje! Pierogi z soczewicą z całą pewnością są warte naszego zainteresowania, bo można podać je na wiele sposobów. Dla tych bardziej wege możemy polać je usmażoną na złoto cebulką, lub samym masełkiem, albo pyszną omastą zrobioną z rozpuszczonego masła na które rzucimy zioła! Może to być bazylia, albo tymianek, albo rozmaryn… Takie pierogi na pewno będą niecodziennym daniem. Dla tych którzy od mięska nie stronią pyszne skwarki na pierogach z soczewicą pewnie będą bardzo bardzo na miejscu! Można je również delikatnie podsmażyć na smalcu i wtedy będąco prawda bardzo kalorycznym daniem, ale w okresie zimowym w który właśnie weszliśmy jest to bardzo wskazane. Można je również podać z kubkiem gorącego barszczyku i uczta gotowa! Myślę więc że nie ma się co bronić przed pierogami z soczewicą bo obok innych tradycyjnych pierogów z całą pewnością mają ogromną szansę trafić przez nasze żołądki do serc. Proszę więc szybciutko pędzić po pierogi z soczewicą i podać je tak jak tylko wam smakuje!  

Komentarze