Makowiec królewski. Cóż to za cudo? A no cudo w rzeczy samej! Jak sama nazwa wskazuje ma królewską zawartość. Makowiec to ciasto które króluje na stołach od wieków. To wspaniały deser który zawsze podawany był na specjalne okazje takie jak święta czy śluby, bo jego składniki nigdy nie należały do najtańszych. W dobrym makowcu mamy oczywiście mnóstwo pysznego, wilgotnego maku, pachnący miód, najwyższej jakości masło, rodzynki, orzechy, aromatyczną skórkę pomarańczową. Ciasto jest ciężkie, treściwe, mokre i kusi intensywnym smakiem i zapachem. Makowiec królewski to ciasto drożdżowe z masą zawierającą te wszystkie składniki. Jak każda inna potrawa na pewno ma swoich zwolenników i przeciwników, ale nie ma możliwości by nie doceniać wspaniałego kunsztu którym musi się wykazać każdy twórca który piecze makowiec królewski. Masa makowa nie może okazać się zbyt sucha, ale i nie może być zbyt Luźna! Miodu nie można dać za mało, ale i zbyt dużo żeby się nie okazało że całość jest za słodka. Bakalii musi być akurat tyle ile trzeba ani mniej ani więcej. Skórka pomarańczowa też nie może zdominować maku swoim smakiem, ale dodana w zbyt małej ilości zginie w maku który ma mocny charakterystyczny smak. Nie bez kozery makowiec królewski właśnie tak się nazywa. Nie tylko jest bogaty w drogie składniki, ale i wymaga wielkiego mistrzostwa w sztuce pieczenia. Jeżeli więc chcesz uczcić jakąś szczególną okazję to makowiec królewski na pewno okaże się strzałem w dziesiątkę na twoim stole.
Komentarze
Prześlij komentarz