Pikantna Przekąska – Odkryj Nowe Smaki w Świecie Piekarnictwa

Piekarnictwo to nie tylko bułki, chleby i ciasta o słodkich smakach. To także pole do eksperymentów z pikantnymi przekąskami, które mogą wywołać prawdziwą ucztę smaków. Dziś podzielę się z Wami przepisem na jedną z moich ulubionych pikantnych przekąsek, która z pewnością ożywi Wasze podniebienia i stanie się hitem na każdym przyjęciu.


Pikantne Bułeczki z Jalapeño i Serem Cheddar


Składniki:

2 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki pieprzu

1/2 szklanki zimnego masła

3/4 szklanki mleka

1/2 szklanki startego ostrego sera cheddar

2 łyżki posiekanych kawałków jalapeño (lub więcej, jeśli lubisz bardzo pikantne)

1 jajko (do posmarowania bułeczek przed pieczeniem)

Instrukcje:


Rozgrzej piekarnik do 200°C. Przygotuj blachę do pieczenia, wyściełając ją papierem pergaminowym.


W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i pieprz.


Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę i rozgnieć je widelcem lub palcami, aż masa przypomina kruszonkę.


Wlej mleko i dodaj starty ser cheddar oraz posiekane jalapeño. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.


Wyłóż ciasto na lekko oprószoną mąką powierzchnię i delikatnie ugnieć je kilka razy.


Następnie uformuj ciasto w kulkę i podziel na 10-12 równych części.


Każdą część uformuj w bułeczkę i ułóż na przygotowanej blasze.


Wbij widelcem wierzch każdej bułeczki i posmaruj je rozkłóconym jajkiem.


Piecz bułeczki przez około 15-20 minut lub do momentu, gdy staną się złociste i chrupiące.


Wyjmij je z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przez kilka minut.


Te pikantne bułeczki to idealna przekąska na spotkania towarzyskie, przyjęcia lub jako dodatek do zupy. Ich chrupiąca skórka i pikantny wnętrze sprawią, że znikną w mgnieniu oka.


Komentarze