Kołacz

Kołacz, opowieść o cieście zarówno wykwintnym, jak i tradycyjnym i bardzo, bardzo pysznym. Kołacz to ciasto drożdżowe. Kołacz by był udany musi być wysoki i dobrze wyrośnięty. Jest ciastem najczęściej choć nie tylko pieczonym z dodatkami sera, maku, jabłek i kruszonki. Oczywiście na każdym kołaczu znajduje się kruszonka bez względu na inne dodatki. Na Śląsku jest pewna wspaniała weselna tradycja. Tydzień przed weselem państwo młodzi roznoszą i rozwożą po sąsiadach i znajomych paczki z kołaczem weselnym. W takiej paczce znajdują się właśnie wspomniane powyżej cztery rodzaje ciasta. Sernik, makowiec, jabłecznik i po prostu z kruszonką – na Śląsku nazywaną posypką. W kołaczu [na Śląsku jest to kołocz] z serem i makiem nie może zabraknąć oczywiście słodkich rodzynek. Nie tylko podbijają smak, ale symbolizują także dobrobyt i bogactwo. Są życzeniem słodkiego i dobrego życia dla młodych. Kołacz jest wyczekiwanym podarunkiem od dnia gdy tylko młodzi dają na zapowiedzi. Sąsiedzi i znajomi za kołacz obdarowują młodych drobiazgami. Kiedyś były to rzeczy niezbędne w gospodarstwie domowym, jak ręczniki, pościel, ścierki i drobne akcesoria kuchenne. Dzisiaj jednak są to najczęściej drobne kwoty pieniężne i moc dobrych życzeń. Kołacz to wciąż na Śląsku mocno zakorzeniona tradycja i nawet ci państwo młodzi którzy nie decydują się na duże wesela tej tradycji hołdują z radością. Kołacze polecają się państwa podniebieniom. 

Komentarze