Kluski śląskie

Kluski śląskie! Tych królowych wszelkich klusek nikomu nie trzeba przedstawiać! Kluska śląska będzie stanowiła zarówno wspaniały dodatek do dania, jak i może się tym daniem stać sama w sobie. Kluski śląskie to połączenie ugotowanych ziemniaków, mąki ziemniaczanej, jajek i masła. Zrobienie ich jest bardzo proste, ale kluczem ich doskonałości jest odpowiednie dobranie proporcji oraz dokładne przygotowanie ziemniaków. Idealna kluska śląska to kluseczka gładka i nie posiadająca grudek. Dlatego należy bardzo dokładnie ugnieść ziemniaki, a najlepiej przecisnąć je przez praskę do ziemniaków. Następnie dzielimy ugniecione ziemniaki na cztery części i dodajemy ilość mąki ziemniaczanej odpowiadającej jednej czwartej ilości ziemniaków. Do tego jajko – w całości jedno powinno w zupełności wystarczyć szczypta soli i jedna czwarta kostki masła. Następnie wszystkie składniki trzeba wymieszać i wyrobić [najlepiej ręką] na gładką jednolitą masę. Kiedy mamy już tak przygotowane ciasto możemy przystąpić do „kulania” klusek. Tradycyjna kluska śląska jest spłaszczona i na środku ma dziurkę. Nic się jednak złego nie stanie jeżeli stworzycie po prostu małe kuleczki. Tak przygotowane kluski rzucamy na osolony wrzątek i gotujemy dopóki nie wypłyną. Najlepsze dopiero przed nami! Kluski tradycyjnie na Śląsku podajemy z roladą wołową, modrą kapustą i sosem powstałym podczas duszenia rolad. Kluski unurzane w takim pysznym, ciemnym sosie smakują niesamowicie. Kluski śląskie mogą jednak stanowić dodatek do jakiegokolwiek dania, z sosem pieczarkowym również sprawdzą się wspaniale! Poza tym same w sobie również mogą stanowić samodzielne danie podane na przykład z masłem i cukrem. Kluski śląskie polecają się Państwa uwadze, z chęcią zagoszczą na Państwa stołach i zapewne trafią przez żołądki do waszych serc. 

Komentarze