Wątek pizzy, a konkretnie pizzy z pieczarkami już przewinął
się w mojej twórczości na bloggerze
Nowej Piekarni z Łukowa. Chciałabym napisać o pizzy z
warzywami. Jest apetyczna , bo bardzo kolorowa, tak zachęcająco, że nawet anty-wegetarianin
da się skusić na konsumpcję, choćby kawałeczka.
Składniki na ciasto:
·
2 szklanki mąki Gustobello-to typowa mąka na
pizzę, ja zakupiłam tę mąkę w Biedronce, za rekomendacją mamy;
·
Drożdże instant-1 opakowanie;
·
Woda-1 szklanka;
·
Olej-0,5 szklanki;
·
Cukier-1 łyżeczka;
·
Sól-pół łyżeczki.
Składniki (w mojej wersji) na warzywne nadzienie:
·
Papryka zielona-2 sztuki;
·
Papryka czerwona-2 sztuki;
·
Papryka żółta-2 sztuki;
·
Bakłażan- 1 sztuka;
·
Cebula czerwona-1 sztuka;
·
Marchewka- 1 średnia;
·
ser mozzarella-300g;
·
koncentrat pomidorowy do posmarowania ciasta;
·
oregano
Przygotowanie:
Do mąki wsypuję drożdże, cukier. Wlewam wodę i oliwę. Dodaję
sól do smaku i miksuję hakami mikserem około 4 minut. Składniki ciasta powinny
się połączyć w jednolitą, zwartą masę. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto zwiększy objętość dość pokaźnie wykładam na
dobrze natłuszczoną blaszkę. Ja używam okrągłej blaszki do tarty. Rozciągam
ciasto, a brzegi lekko wywijam tak aby uformować niewysoki rant.
Papryki i cebulę kroję w słupki, mniej więcej tego samego
kształtu i wielkości. Marchewkę uprzednio podduszam wraz z bakłażanem. na
patelni na maśle, aby nieco zmiękła.
Wszystkie warzywa warstwami przekładam różnokolorowo na spód
pizzy, uprzednio posmarowany koncentratem pomidorowym z oregano. Na warzywną warstwę
na koniec deszcz startej mozzarelli. Gotowe. Kolorową pizzę z warzywami piekę w
piekarniku nagrzanym 200 stopni przez pół godziny.
Pizza z warzywami jest jak kolorowy jarmark. Ma pokaźne obłożenie i skropiona ketchupem smakuje niczego sobie.!
Komentarze
Prześlij komentarz