pizza z warzywami niczym kolorowy jarmark.

Wątek pizzy, a konkretnie pizzy z pieczarkami już przewinął się w mojej twórczości na bloggerze

Nowej Piekarni z Łukowa. Chciałabym napisać o pizzy z warzywami. Jest apetyczna , bo bardzo kolorowa, tak zachęcająco, że nawet anty-wegetarianin da się skusić na konsumpcję, choćby kawałeczka.  

Składniki na ciasto:

·       2 szklanki mąki Gustobello-to typowa mąka na pizzę, ja zakupiłam tę mąkę w Biedronce, za rekomendacją mamy;

·       Drożdże instant-1 opakowanie;

·       Woda-1 szklanka;

·       Olej-0,5 szklanki;

·       Cukier-1 łyżeczka;

·       Sól-pół łyżeczki.

Składniki (w mojej wersji) na warzywne nadzienie:

·       Papryka zielona-2 sztuki;

·       Papryka czerwona-2 sztuki;

·       Papryka żółta-2 sztuki;

·       Bakłażan- 1 sztuka;

·       Cebula czerwona-1 sztuka;

·       Marchewka- 1 średnia;

·       ser mozzarella-300g;

·       koncentrat pomidorowy do posmarowania ciasta;

·       oregano

Przygotowanie:

Do mąki wsypuję drożdże, cukier. Wlewam wodę i oliwę. Dodaję sól do smaku i miksuję hakami mikserem około 4 minut. Składniki ciasta powinny się połączyć w jednolitą, zwartą masę. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Gdy ciasto zwiększy objętość dość pokaźnie wykładam na dobrze natłuszczoną blaszkę. Ja używam okrągłej blaszki do tarty. Rozciągam ciasto, a brzegi lekko wywijam tak aby uformować niewysoki rant.

Papryki i cebulę kroję w słupki, mniej więcej tego samego kształtu i wielkości. Marchewkę uprzednio podduszam wraz z bakłażanem. na patelni na maśle, aby nieco zmiękła.

Wszystkie warzywa warstwami przekładam różnokolorowo na spód pizzy, uprzednio posmarowany koncentratem pomidorowym z oregano. Na warzywną warstwę na koniec deszcz startej mozzarelli. Gotowe. Kolorową pizzę z warzywami piekę w piekarniku nagrzanym 200 stopni przez pół godziny.

  Pizza z warzywami jest jak kolorowy jarmark. Ma pokaźne obłożenie i skropiona ketchupem smakuje niczego sobie.! 

Komentarze