niecodzienne grzanki z chleba razowego ze słonecznikiem Autor: M.K w dniu sierpnia 31, 2023 Pobierz link Facebook X Pinterest E-mail Inne aplikacje Dziś przychodzę z propozycją grzanek nie takich oczywistych. Zwykle grzanki robimy z pszennego pieczywa by były delikatniejsze, ale ja chcę zaproponować zdrowszą wersję z chleba razowego ze słonecznikiem. Chleb razowy ze słonecznikiem bowiem może nas zaskoczyć pod względem bycia pieczywem idealnym na grzanki! Moja propozycja jest więc taka: Kromki chleba razowego ze słonecznikiem przekrój na pół; Posmaruj oliwą z oliwek z obu stron; Następnie wsuń kawałki chleba razowego ze słonecznikiem ułożone na blaszce do pieczenia do piekarnika nagrzanego do 180 stopni; Piecz je przez 5 minut; Gdy je wyjmiesz ułóż na każdej grzance z chleba razowego ze słonecznikiem: Listki ruccoli, plasterki pomidora malinowego, posyp je kiełkami lucerny. Rzecz jasna nie może zabraknąć przypraw, dzisiaj zamiast soli proponuję płatki drożdżowe których fantastyczne wartości odżywcze są nam dobrze znane, jeszcze trochę świeżo zmielonego czarnego pieprzu i co? I przepyszne grzanki z chleba razowego ze słonecznikiem są gotowe do zjedzenia! Dla tych którzy wolą jednak podkręcić swój posiłek składnikiem mięsnym, polecam pod ruccolę położyć kilka plasterków salami lub cieniutko pokrojonej szynki parmeńskiej. W ten sposób włoski smak jeszcze silniej do nas przemówi. Te same grzanki fantastycznie sprawdzą się również z serkiem ricotta, z mozzarellą lub z pastą z fety. Wyglądając bajecznie, smakując obłędnie i naładowane witaminami i mikroelementami polecają się na śniadanie, szybki lunch albo lekką kolację. Oprzesz się takim grzankom? Komentarze
Komentarze
Prześlij komentarz