Mam
teraz fazę jedzenia pszennego pieczywa.
Zakupuję dwa razy w tygodniu w pobliskiej piekarni pszenne bułki kajzerki 4 sztuki
i pakuję je do zamrażalnika, by codziennie wyłuskiwać jedną i zajadać ją z różnymi
dodatkami. Oczywiście podstawą jest dobre masło, bo tak smakuje mi najbardziej.
Pewnego
dnia przygryzając bułkę kajzerkę, wpadła mi do głowy pewna myśl. Dlaczego,
właściwie kajzerka?
Wiedziona
potrzebą odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie zajrzałam do wyszukiwarki
internetowej.
Oto
co znalazłam.
Kajzerka
to w niemieckim języku „Kaisersemmel” czyli mała, okrągła
bułka z charakterystycznymi
pięcioma promienistymi bruzdami na wierzchu. Wypiekana zazwyczaj z mąki
pszennej.
Metoda wypieku i kształt kajzerki został opracowany
przez wiedeńskich piekarzy. Wg historycznych przekazów nazwa miałaby
wywodzić się od cesarza Franciszka Józefa I, który codziennie rano w tajemnicy przed żoną
cesarzową zajadał kajzerki, podawane z rąk swej ulubionej kochanki. Konkretnie,
nazwa to oficjalny tytuł monarchy cesarstwa niemieckiego- Kaiser.
Aczkolwiek bułki w tej formie znane są od połowy XVIII wieku.
Ministerstwo Rolnictwa Niemiec w swych rejestrach zawiera informacje o
innym pochodzeniu kajzerki. Wywodzi bowiem, swą nazwę od piekarza Kaysera,
który wypiekał je od ok. 1730 roku.
Kariera bułki kajzerki, można by rzec, jest światowa. Znaleźć ją można
nie tylko w piekarniach austriackich, ale i słoweńskich, chorwackich,
węgierskich, niemieckich, polskich oraz włoskich. Zadomowiła się również za
sprawą emigrantów w USA i Kanadzie.
Tradycyjna austriacka kajzerka wyrabiana jest z ciasta pszennego
podzielonego na porcje po ok. 58 gramów. Swoje kultowe bruzdy uzyskuje poprzez
pięciokrotne składanie uformowanej na placuszek porcji ciasta. Jest jednak
bardziej prosty sposób, a mianowicie poprzez nacięcia uformowanej kształt
bułki. Taki wzór pięciokrotnych bruzd obowiązuje także w Polsce, z wyjątkiem
regionu Małopolski. Tam wypiekane są z czterema rowkami.
I tą wiedzą o bułce kajzerce oświecona dzielę się z Wami.
Komentarze
Prześlij komentarz