Sporo już wiadomo o prozdrowotnych właściwościach orkiszu,
więc teraz przyszedł czas na zdrowy przepis
z udziałem tego ziarna.
Ciasto orkiszowe z budyniem i borówkami doskonale
reprezentuje tego rodzaju deser.
Składniki:
200g mąki tortowej,
100g mąki orkiszowej lub zmielonych płatków orkiszowych,
100 g miękkiego masła
100 g cukru brązowego
3 duże jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Kubeczek jogurtu naturalnego
1,5 szklanki mleka, półtorej szklanki,
1 budyń czekoladowy
8 kostek czekolady gorzkiej
2 opakowania borówek, 400 g
Kilka łyżek płatków orkiszowych
Przygotowanie:
Po pierwsze: ugotować budyń. Zagotować szklankę mleka z
dodatkiem czekolady gorzkiej., a w pozostałej pół szklanki mleka zamieszać
zawartość paczki budyniu czekoladowego. Kiedy mleko z czekoladą zawrze
wlać budyniową miksturę i dobrze zakręcić łyżką w garnku, by nie powstały
grudki. Po zgęstnieniu odstawić, by budyń czekoladowy wystygł.
Po drugie: utrzeć ciasto.
Miękkie masło utrzeć z cukrem brązowym, dodając stopniowo
jajka- w sumie 3 szt.MUcierasz do momentu osiągnięcia puszystej masy. Dalej do
masy dodajesz mąkę, jogurt, proszek do
pieczenia i sodę oczyszczoną. Miksujesz jeszcze chwilkę, by składniki ciasta
dobrze się połączyły. Całość dzielisz na dwie połowy, z czego jedną wykładasz
do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicę lub na blaszkę. Na tę część
ciasta orkiszowego nałóż masę budyniową, borówki i przykryj drugą połową
surowego ciasta orkiszowego.
Jeszcze tylko posyp wierzch ciasta płatkami orkiszowymi, a
dla uzyskania lśniącej powierzchni posmaruj żółtkiem.
Po trzecie:
pieczenie.
Wstaw tak przygotowane ciasto orkiszowe z budyniem i
borówkami do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczesz od 50 minut do 1
godziny na środkowej półce piekarnika.
Smacznego, zdrowego poczęstunku!
Komentarze
Prześlij komentarz