Przepis na solidną porcję zdrowia czyli ciasto orkiszowe z budyniem i borówkami. –

Sporo już wiadomo o prozdrowotnych właściwościach orkiszu, więc teraz przyszedł czas na zdrowy przepis  z udziałem tego ziarna.

Ciasto orkiszowe z budyniem i borówkami doskonale reprezentuje tego rodzaju deser.

Składniki:

200g mąki tortowej,

100g mąki orkiszowej lub zmielonych płatków orkiszowych,

100 g miękkiego masła

100 g cukru brązowego

3 duże jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

Kubeczek jogurtu naturalnego

1,5 szklanki mleka, półtorej szklanki,

1 budyń czekoladowy

8 kostek czekolady gorzkiej

2 opakowania borówek, 400 g

Kilka łyżek płatków orkiszowych

Przygotowanie:

Po pierwsze: ugotować budyń. Zagotować szklankę mleka z dodatkiem czekolady gorzkiej., a w pozostałej pół szklanki mleka zamieszać zawartość paczki budyniu czekoladowego. Kiedy mleko z czekoladą zawrze wlać budyniową miksturę i dobrze zakręcić łyżką w garnku, by nie powstały grudki. Po zgęstnieniu odstawić, by budyń czekoladowy wystygł.

Po drugie: utrzeć ciasto.

Miękkie masło utrzeć z cukrem brązowym, dodając stopniowo jajka- w sumie 3 szt.MUcierasz do momentu osiągnięcia puszystej masy. Dalej do masy  dodajesz mąkę, jogurt, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Miksujesz jeszcze chwilkę, by składniki ciasta dobrze się połączyły. Całość dzielisz na dwie połowy, z czego jedną wykładasz do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicę lub na blaszkę. Na tę część ciasta orkiszowego nałóż masę budyniową, borówki i przykryj drugą połową surowego ciasta orkiszowego.

Jeszcze tylko posyp wierzch ciasta płatkami orkiszowymi, a dla uzyskania lśniącej powierzchni posmaruj żółtkiem.

Po trzecie:   pieczenie.

Wstaw tak przygotowane ciasto orkiszowe z budyniem i borówkami do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczesz od 50 minut do 1 godziny na środkowej półce piekarnika.  

Smacznego, zdrowego poczęstunku! 

Komentarze