Pierwszy, doświadczalny batalion ds. działań rozpoznawczych
terytorium kuchni to pluton pierogów z
mięsem na ciepło. Został sformowany przez generała kucharza w celu zadań rozpoznawczo-dywersyjnych
podniebień ludności cywilnej. Do zadań plutonu pierogów z mięsem na ciepło było
zdobycie informacji o specjalnych preferencjach obiadowych cywilów.
Pierwszy garnizon
stacjonował w garnku, gdzie zagrzewał hart ducha i gotował tężyznę fizyczną dla
zadań specjalnych, którymi był wywiad szpiegowski.
Trzy plutony pierogów z mięsem na ciepło zagrzewały się do
akcji. W pełnym rynsztunku gotowały się, by na rozkaz pułkownik łyżki
cedzakowej dziarsko wyskoczyć z garnka
na rekonesans talerzy. Naczynia jako obce obiekty były pierwszym celem
rozpoznawczym plutonu pierogów z mięsem na ciepło umundurowanym w masłowym
kamuflażu w hełmach oprószonych cebulką. Znakomite to było maskowanie.
„Szeregowy pieróg z mięsem na ciepło numer1 gotowy do skoku.”
Ochoczo zameldował ochotnik przed nieugiętym obliczem pułkownik Łyżki
cedzakowej. Była twardą, stalową pułkownik, która dobrze potrafiła zamieszać
ducha bojowego w garnkowym garnizonie. Ochotników nie brakowało. Do akcji
„Porcelana” wybrała z garnka pluton
pierogów z mięsem na ciepło, składający się z trzech ochotników.
Po udanej operacji zrzutu na obce, zimne terytorium, chłopcy przywarli płasko do
talerza rozpełzając w różnych kierunkach. Zadaniem plutonu pierogów z mięsem na
ciepło było zbadanie podłoża, jego stabilność, bezpieczeństwo. Zdobycie
informacji o ewentualnej obecności innych
formacji pierogowych. Pierwszy meldunek brzmiał:
„porcelana, czysto”
Desant pozostałej dywizji pierogów z mięsem na ciepło był
bezpieczny i gotowy do przerzutu.
Operacja zakończona sukcesem, została uhonorowana uznaniem generała kucharza, który w ramach awansu i uhonorowania dywizji pierogów z mięsem na ciepło odznaczył uczestników akcji orderem Najlepszego dania obiadowego. Kapituła kuchni pozytywnie zaopiniowała dywizję i uznała wyróżnienie za uzasadnione, stwierdzając, że pierogi z mięsem na ciepło są dobrze przygotowane i warte uznania.
Komentarze
Prześlij komentarz