Pluton pierogów z mięsem na ciepło w akcji.

Pierwszy, doświadczalny batalion ds. działań rozpoznawczych terytorium kuchni to pluton  pierogów z mięsem na ciepło. Został sformowany przez generała kucharza w celu zadań rozpoznawczo-dywersyjnych podniebień ludności cywilnej. Do zadań plutonu pierogów z mięsem na ciepło było zdobycie informacji o specjalnych preferencjach obiadowych cywilów.

 Pierwszy garnizon stacjonował w garnku, gdzie zagrzewał hart ducha i gotował tężyznę fizyczną dla zadań specjalnych, którymi był wywiad szpiegowski.

Trzy plutony pierogów z mięsem na ciepło zagrzewały się do akcji. W pełnym rynsztunku gotowały się, by na rozkaz pułkownik łyżki cedzakowej dziarsko wyskoczyć z garnka  na rekonesans talerzy. Naczynia jako obce obiekty były pierwszym celem rozpoznawczym plutonu pierogów z mięsem na ciepło umundurowanym w masłowym kamuflażu w hełmach oprószonych cebulką. Znakomite to było maskowanie.   

„Szeregowy pieróg z mięsem na ciepło numer1 gotowy do skoku.” Ochoczo zameldował ochotnik przed nieugiętym obliczem pułkownik Łyżki cedzakowej. Była twardą, stalową pułkownik, która dobrze potrafiła zamieszać ducha bojowego w garnkowym garnizonie. Ochotników nie brakowało. Do akcji „Porcelana”  wybrała z garnka pluton pierogów z mięsem na ciepło, składający się z trzech ochotników.

Po udanej operacji zrzutu na obce, zimne  terytorium, chłopcy przywarli płasko do talerza rozpełzając w różnych kierunkach. Zadaniem plutonu pierogów z mięsem na ciepło było zbadanie podłoża, jego stabilność, bezpieczeństwo. Zdobycie informacji o ewentualnej obecności innych  formacji pierogowych. Pierwszy meldunek   brzmiał: „porcelana, czysto”

Desant pozostałej dywizji pierogów z mięsem na ciepło był bezpieczny i gotowy do przerzutu.

Operacja zakończona sukcesem, została uhonorowana uznaniem generała kucharza, który w ramach awansu i uhonorowania dywizji pierogów z mięsem na ciepło  odznaczył uczestników akcji orderem  Najlepszego dania obiadowego. Kapituła kuchni pozytywnie zaopiniowała dywizję i uznała wyróżnienie za uzasadnione, stwierdzając, że pierogi z mięsem na ciepło są dobrze przygotowane i warte uznania. 

Komentarze