Są takie chwile, kiedy masz ochotę na coś do zjedzenia. Nie wiesz
na co, ale coś by można przekąsić.
Proponuję coś szybkiego i konkretnego czym są rożki z
pieczarkami.
Cała filozofia szybkości polega na tym, aby w lodówce mieć
gotowe ciasto francuskie. Można kupić gotowe rulony w dyskontach spożywczych
lub piekarniach. Warto mieć mały zapas
tego ciasta. Nigdy nie wiadomo na co przyjdzie chętka.
Potrzebujesz jeszcze około pół kilograma pieczarek, 2
cebule, sól, pieprz i tłuszcz.
Pieczarki, pokrojone lub starte na tarce wraz z cebulą
smażysz na patelni do miękkości. Przyprawiasz solą i pieprzem. Tak przygotowane
nadzienie studzisz. Dalej rozwijasz płat ciasta francuskiego i tniesz na
kwadraty.
Na środek ciasta francuskiego kwadratu nakładasz nadzienie
pieczarkowe i składasz po przekątnej. Zalepiasz widelcem brzegi. Można to robić
palcami. Zależy od inwencji i wygody.
Tak skonstruowane rożki układasz na blaszce wyłożonej
papierem do pieczenia i do piekarnika. Czas pieczenia to 20 minut w
temperaturze 180 stopni.
Przed końcem pieczenia trzeba rożki przesmarować rozmąconym
żółtkiem, by ładnie się zglazurowały i nabrały ładnego koloru. Można też
nałożyć ubitą pianę z białka i posypać grubą solą. Powstanie, wówczas na
rożkach słona , chrupiąca pierzynka.
Gwarantuję, że jak szybko trwa przyrządzenie rożków z
pieczarkami, tak szybko znikną z talerza.
Rożek z pieczarkami to dobre rozwiązanie na nudę i apetyt.
Komentarze
Prześlij komentarz