Jak szybko przygotować rożki z pieczarkami?

Są takie chwile, kiedy masz ochotę na coś do zjedzenia. Nie wiesz na co, ale coś by można przekąsić.

Proponuję coś szybkiego i konkretnego czym są rożki z pieczarkami.

Cała filozofia szybkości polega na tym, aby w lodówce mieć gotowe ciasto francuskie. Można kupić gotowe rulony w dyskontach spożywczych lub piekarniach.  Warto mieć mały zapas tego ciasta. Nigdy nie wiadomo na co przyjdzie chętka.

Potrzebujesz jeszcze około pół kilograma pieczarek, 2 cebule, sól, pieprz i tłuszcz.

Pieczarki, pokrojone lub starte na tarce wraz z cebulą smażysz na patelni do miękkości. Przyprawiasz solą i pieprzem. Tak przygotowane nadzienie studzisz. Dalej rozwijasz płat ciasta francuskiego i tniesz na kwadraty.

Na środek ciasta francuskiego kwadratu nakładasz nadzienie pieczarkowe i składasz po przekątnej. Zalepiasz widelcem brzegi. Można to robić palcami. Zależy od inwencji i wygody.

Tak skonstruowane rożki układasz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i do piekarnika. Czas pieczenia to 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Przed końcem pieczenia trzeba rożki przesmarować rozmąconym żółtkiem, by ładnie się zglazurowały i nabrały ładnego koloru. Można też nałożyć ubitą pianę z białka i posypać grubą solą. Powstanie, wówczas na rożkach słona , chrupiąca pierzynka.

Gwarantuję, że jak szybko trwa przyrządzenie rożków z pieczarkami, tak szybko znikną z talerza.

Rożek z pieczarkami to dobre rozwiązanie na nudę i apetyt. 

Komentarze