Mąka orkiszowa, z której wypiekane jest ciasto orkiszowe, pojawiła się już w czasach starożytnych. Uważano
ją za produkt zwiększający siły i wzmacniający organizm.
W dziewiętnastym wieku orkisz został wyparty przez popularną
pszenicę. Z czasem ziarno orkiszu wróciło do łask. Wielkim propagatorem orkiszu
była św. Hildegarda. W medycynie tej świętej orkisz jest najważniejszym
środkiem odżywczym i zarazem leczniczym. Święta Hildegarda pisze o nim: „(…)
jest najlepszym ze wszystkich zbóż. Ogrzewa, odżywia, wzmacnia i jest
łagodniejszy od innych ziaren. Daje człowiekowi mocne mięśnie i zdrową krew,
szczęśliwy umysł i pogodną duszę.” .
Można śmiało rzec, że stanowi zdrowszą alternatywę dla zwykłej mąki
pszennej, dlatego produkty z orkiszu coraz częściej goszczą w każdej kuchni. Orkisz jest bardzo starym gatunkiem
zboża, będącym odmianą pszenicy. Potrawy przygotowywane z mąki
orkiszowej stanowią bardzo ważny element
zdrowej diety. Pozyskiwana jest ją z pełnego przemiału oczyszczonych ziaren. Skład mąki orkiszowej jest bardzo
wartościowy. Orkisz posiada większą zawartość tłuszczu niż inne pszenice
oraz większą ilość niezbędnych dla naszego organizmu witamin. Są to
witamina A, E, K oraz witaminy z grupy
B. Zawiera sporo, niespotykanej w innych produktach, Thiocyanat–
ważny element wzmacniający i odpowiednio budujący system immunologiczny,
naturalny czynnik wzrostu komórek nerwowych, krwi, tkanek kostnych i ciał
odpornościowych. dzięki wysokiej zawartości tego elementu, orkisz zapobiega
powstawaniu w organizmie człowieka komórek nowotworowych, działa
antyalergicznie, przeciwzapalnie, wzmacnia serce i system nerwowy, podnosi
witalność, zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, zapewnia lepszą budowę tkanki
mięśniowej, wpływa na poprawienie nastroju.
orkisz jest uniwersalnym środkiem sprawdzającym się doskonale
przy leczeniu czy wspomaganiu leczenia oraz profilaktyce wszelkich chorób. Ze
względu na swoje wielokierunkowe działanie polecany jest wszystkim.
Tak, więc ciasto orkiszowe ma znamiona zdrowej, dietetycznej żywności i zachęcam do jego konsumpcji.
Komentarze
Prześlij komentarz