Ciast orkiszowe -siła i moc.

Mąka orkiszowa, z której wypiekane jest ciasto orkiszowe,  pojawiła się już w czasach starożytnych. Uważano ją za produkt zwiększający siły i wzmacniający organizm. 

W dziewiętnastym wieku orkisz został wyparty przez popularną pszenicę. Z czasem ziarno orkiszu wróciło do łask. Wielkim propagatorem orkiszu była św. Hildegarda. W medycynie tej świętej orkisz jest najważniejszym środkiem odżywczym i zarazem leczniczym. Święta Hildegarda pisze o nim: „(…) jest najlepszym ze wszystkich zbóż. Ogrzewa, odżywia, wzmacnia i jest łagodniejszy od innych ziaren. Daje człowiekowi mocne mięśnie i zdrową krew, szczęśliwy umysł i pogodną duszę.” .

Można śmiało rzec, że   stanowi zdrowszą alternatywę dla zwykłej mąki pszennej, dlatego produkty z orkiszu coraz częściej goszczą w każdej kuchni. Orkisz jest bardzo starym gatunkiem zboża, będącym odmianą pszenicy. Potrawy przygotowywane z mąki orkiszowej stanowią bardzo ważny  element zdrowej diety. Pozyskiwana jest ją z pełnego przemiału oczyszczonych ziaren. Skład mąki orkiszowej jest bardzo wartościowy. Orkisz  posiada większą zawartość tłuszczu niż inne pszenice oraz większą ilość niezbędnych dla naszego organizmu witamin. Są to witamina  A, E, K oraz witaminy z grupy B. Zawiera sporo, niespotykanej w innych produktach, Thiocyanat– ważny element wzmacniający i odpowiednio budujący system immunologiczny, naturalny czynnik wzrostu komórek nerwowych, krwi, tkanek kostnych i ciał odpornościowych. dzięki wysokiej zawartości tego elementu, orkisz zapobiega powstawaniu w organizmie człowieka komórek nowotworowych, działa antyalergicznie, przeciwzapalnie, wzmacnia serce i system nerwowy, podnosi witalność, zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, zapewnia lepszą budowę tkanki mięśniowej, wpływa na poprawienie nastroju.

orkisz jest uniwersalnym środkiem sprawdzającym się doskonale przy leczeniu czy wspomaganiu leczenia oraz profilaktyce wszelkich chorób. Ze względu na swoje wielokierunkowe działanie polecany jest wszystkim.

Tak, więc ciasto orkiszowe ma znamiona zdrowej, dietetycznej żywności i zachęcam do jego konsumpcji.     

Komentarze