Znaną przyprawą, nierzadko wykorzystywaną do wypieków, dań z
kapusty lub zup jest kminek. W polskiej kuchni kminek cieszy się
wielowiekową tradycją przyprawiania, a także jako naturalne lekarstwo na
przypadłości układu pokarmowego.
Rodziną kminku są selerowate, a ten rodzaj dzieli się na
rośliny jednoroczne, dwuletnie oraz byliny. Można odnaleźć indeksy, które
klasyfikują kminek na 29 gatunków. W umiarkowanej strefie klimatycznej
północnej części naszej planety Ziemi znajdziemy jedynie cztery gatunki kminku.
Idąc dalej tym tropem w Polsce, a konkretnie na Żuławach Wiślanych
uprawiany jest jeden gatunek zwany kminkiem pospolitym. Teraz w lipcu na
łąkach, pastwiskach i przydrożach kwitnie dziki kminek, by jego owoce zebrać w końcu lata.
Ziarna kminku mają dość ostry zapach i nieco piekący,
korzenny, gorzkawy smak. Wyśmienicie
komponują się w cieście chlebowym. Chleb z kminkiem wypiekany na
zakwasie drożdżowym urzeka wonnością i charakterystycznym aromatem. Ze
względu na właściwości wspomagające trawienie chleb z kminkiem polecam osobom
zmagającym się z kłopotami żołądkowymi i brakiem apetytu.
Jasne jest, że kminek ze względu na swój smak ma swoich fanów, jak i anty-fanów. Osobiście uważam, że chleb z kminkiem z uwagi na swój specyficzny smak i zapach trąci dozą enigmatyzmu i wyjątkowości. Pobudza umysł do wyobraźni, a ciało do lepszego trawienia.
Komentarze
Prześlij komentarz