Chleb z kminkiem trawiennym balsamem dla żołądka

Znaną przyprawą, nierzadko wykorzystywaną do wypieków, dań z kapusty lub zup jest kminek. W polskiej kuchni kminek cieszy się wielowiekową tradycją przyprawiania, a także jako naturalne lekarstwo na przypadłości układu pokarmowego. 

Rodziną kminku są selerowate, a ten rodzaj dzieli się na rośliny jednoroczne, dwuletnie oraz byliny. Można odnaleźć indeksy, które klasyfikują kminek na 29 gatunków. W umiarkowanej strefie klimatycznej północnej części naszej planety Ziemi znajdziemy jedynie cztery gatunki kminku.

Idąc dalej tym tropem w Polsce, a konkretnie na Żuławach Wiślanych uprawiany jest jeden gatunek zwany kminkiem pospolitym. Teraz w lipcu na łąkach, pastwiskach i przydrożach kwitnie dziki kminek, by   jego owoce zebrać w końcu lata.

Ziarna kminku mają dość ostry zapach i nieco piekący, korzenny, gorzkawy smak. Wyśmienicie komponują się w cieście chlebowym. Chleb z kminkiem wypiekany na zakwasie drożdżowym urzeka wonnością i charakterystycznym aromatem. Ze względu na właściwości wspomagające trawienie chleb z kminkiem polecam osobom zmagającym się z kłopotami żołądkowymi i brakiem apetytu.  

Jasne jest, że kminek ze względu na swój smak ma swoich fanów, jak i anty-fanów. Osobiście uważam, że chleb z kminkiem z uwagi na swój specyficzny smak i zapach trąci dozą enigmatyzmu i wyjątkowości. Pobudza umysł do wyobraźni, a ciało do lepszego trawienia. 

Komentarze