Przede wszystkim, samo słowo rzymski jest
wspólnym mianownikiem obu produktów. Zdrowe jedzenie to kolejna sprawa. Paluch
rzymski to mąka pszenna i graham w połączeniu, między innymi z miodem i zdrowym
dodatkiem ziaren.
świetna, zdrowa przygryzka do smażonej na
maśle sałaty rzymskiej.
Sałata rzymska jest lekkostrawna,
niskokaloryczna i pyszni się sporą dozą witaminy A i C wykazujących
właściwości antyoksydacyjne.
Podane razem stanowią smaczną i zdrową
przekąskę. Ciekawą w smaku jest sałata rzymska smażona na maśle. Możesz
przygotować ją w wersji czosnkowej bądź bazyliowej.
Przyrządzenie sałaty jest szybciutkie.
Potrzebne do tego będą:
Sałata rzymska- 300g;
Pomidory suszone- 3 szt.;
Czosnek- 3 ząbki lub do wyboru kilka listków
świeżej bazylii;
Masło-20g, tj. duża łyżka;
Sól do smaku
Zaczynasz od pokrojenia pomidorów suszonych na
drobne kawałeczki. Jeśli wybierzesz wariant z czosnkiem to teraz przeciskasz
go przez praskę. Wrzuć pomidory i czosnek na patelnie, Podsmaż je na maśle
około 5 minut. Między czasie rozdrobnij sałatę rzymską na mniejsze kawałki. Tak
przygotowaną sałatę dodaj do podsmażonych pomidorów i czosnku. Smaż kolejne 5
minut. Przypraw na koniec solą. Zamiast czosnku możesz użyć bazylii, to
zależy od Twoich upodobań smakowych.
Tak przyrządzona sałata rzymska najlepiej
smakuje na ciepło w towarzystwie palucha rzymskiego.
Jest zdrowym aperitif przed obiadem dla lubiących zielone „co nieco”.
Komentarze
Prześlij komentarz