Paluch rzymski najlepszą przygryzką do sałaty rzymskiej.

Przede wszystkim, samo słowo rzymski jest wspólnym mianownikiem obu produktów. Zdrowe jedzenie to kolejna sprawa. Paluch rzymski to mąka pszenna i graham w połączeniu, między innymi z miodem i zdrowym dodatkiem ziaren.

świetna, zdrowa przygryzka do smażonej na maśle sałaty rzymskiej.

Sałata rzymska jest lekkostrawna, niskokaloryczna i pyszni się sporą dozą witaminy A i C wykazujących właściwości antyoksydacyjne.  

Podane razem stanowią smaczną i zdrową przekąskę. Ciekawą w smaku jest sałata rzymska smażona na maśle. Możesz przygotować ją w wersji czosnkowej bądź bazyliowej.  

Przyrządzenie sałaty jest szybciutkie. Potrzebne do tego będą:

Sałata rzymska- 300g;

Pomidory suszone- 3 szt.;

Czosnek- 3 ząbki lub do wyboru kilka listków świeżej bazylii;

Masło-20g, tj. duża łyżka;

Sól do smaku

Zaczynasz od pokrojenia pomidorów suszonych na drobne kawałeczki. Jeśli wybierzesz wariant z czosnkiem to teraz przeciskasz go przez praskę. Wrzuć pomidory i czosnek na patelnie, Podsmaż je na maśle około 5 minut. Między czasie rozdrobnij sałatę rzymską na mniejsze kawałki. Tak przygotowaną sałatę dodaj do podsmażonych pomidorów i czosnku. Smaż kolejne 5 minut. Przypraw na koniec solą. Zamiast czosnku możesz użyć bazylii, to zależy od Twoich upodobań smakowych.

Tak przyrządzona sałata rzymska najlepiej smakuje na ciepło w towarzystwie palucha rzymskiego.

Jest zdrowym aperitif przed obiadem dla lubiących zielone „co nieco”. 

Komentarze