najgorszych ognisk zapalnych jest tkanka tłuszczową. Dlatego osoby z nadwagą częściej chorują na choroby układu krążenia czy cukrzycę. Tkanka tłuszczowa przechowuje między innymi wolne rodniki, nasycone kwasy Tłuszczowe. Produkty spożywcze pochodzenia zwierzęcego sprzyjają podobno zapaleniom, ponieważ zawierają wiele Nasyconych kwasów tłuszczowych. Działanie prozapalne ma również cukier i biała Mąka. Dietetycy zapewniają że kto zrezygnuje z mięsa (głównie czerwonego) ten potrzebuje mniej leków. tak więc na stół produkty które hamują rozwój stanu zapalnego . Niby proste zalecenia ale to nie jest takie łatwe. Zrzucić wagę i ćwiczyć codziennie pić szklankę soku z Marchewki lub pomidorów lub jeść Szpinak, sałatę lub Morele - chodzi o beta karoten Który przeciwdziała staną zapalnym. Na talerzu powinien się często znajdować Łosoś, Makrela lub śledzie i pięć porcji owoców i warzyw dziennie W tym Winogrona i jabłka. Unikać tłustego mięsa, używać olej rzepakowy lub Orzechów włoskich, no i należy jeść wiśnie tak często jak tylko możliwe gdyż zawierają kwasy salicylowy. Podobno badania potwierdzają że pacjenci z przewlekłym zapaleniem np. stawów astmą chorobą naczyń krwionośne ch mają zaskakujące efekty po zupełnej rezygnacji z mięsa. Często mogą ograniczyć lub zupełnie obyć się bez leków. Jest to dowód na to jak możemy powstrzymać zapalenie jedynie poprzez zdrową dietę. Pisząc to postanowiłem zapłacić kolejną kawę (bo pomoc tez zdrowa) i zjeść porcję ciasta porzeczkowego (tez zdrowy owoc) które przywiozła nieoceniona kuzynka z Łukowa oczywiście wypieki z nowej piekarni w Łukowie.
Komentarze
Prześlij komentarz