Zbliżają się święta wielkanocne a wraz z nimi ochotę na przygotowanie specjałów by urozmaicić czas spędzony z rodziną. Jest już w miarę ciepło, słonecznie choć czasem deszcz i chłód sprawiają, że uciekamy do domu, by znowu nabrać energii do działania i to jest dobry czas na jedzenie głównie mięsa. Podstawą potraw Wielkanocnych jest Żurek nie ma chyba osoby w Polsce, która wyobraża sobie święta wielkanocne bez tej tradycyjnej zupy a żurku. W marcu testowałem przygotowanie żurku z ziemniakami i kiełbasą. Dzisiaj znalazłem przepis na Żurek na zakwasie z grzybami. Potrzebne: jeden litr wody, pol litra zakwasu, około pięciu suszonych Grzybów, dwie cebule i dwa Ząbki czosnku, przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, chrzan. Poprzedniego dnia na moczyłam grzyby, następnego dnia rozpocząłem od opalania cebuli, którą dodałem do garnka z namoczonymi grzybami, Potem dodałem liście laurowe i gotowałem aż zmiękną grzyby. Na koniec dodałem zakwas i Czosnek, po kilku minutach dodałem pozostałe przyprawy. Żurek podałem z chlebem kwaśnym, który pasował idealnie do zupy. Danie główne postanowiłam zmienić od dotychczas podawanego pieczonego fileta z Indyka na polędwiczki wieprzowe z kaszą i surówką. Zawsze to jest Gwóźdź programu. Składniki były następujące: dwie polędwiczki wieprzowe, dwa Woreczki kaszy jaglanej, Marchewki, dwie kalarepy, łyżka oliwy, dwie cebule, Czosnek, majeranek, rozmaryn, papryka słodka, sok z cytryny, pieprz, sól. Na początek zająłem się miesem. Umyłem polędwiczki i na tarłem przyprawami. Tak przygotowane mięso odstawiłem na noc do lodówki. Następnego dnia upiekłem polędwiczki w rękawie. Do środka ułożyłem przekrojone Czosnek oraz cebulę. Zająłem się w czasie pieczenia mięsa kaszą musi być cipkę. Następnie zrobiłam surówkę z marchwi i kalarepy. Warzywa ścierał em na Tarce, doprawiłem przyprawami, oraz sokiem z cytryny. Pokroiłam upieczony polędwiczki i obiad miałem gotowy. Ku mojej radości kuzynka z Łukowa przywiozła kupione w nowej piekarni krokiety. Znakomicie uzupełniły one moje danie mięsne. Oczywiście ukoronowaniem każdego obiadu wielkanocnego są ciasta. Na Świąteczny m stole nie może przecież zabraknąć Babki wielkanocnej drożdżowej. Ja wybrałem przepis na babkę z marchewką. Potrzebne: jedna szklanka mąki granam, Łyżeczka proszku do pieczenia, dwa jajka, jedna Marchewka, jedno Jabłko, dwie Łyżki jogurtu naturalnego, dwie Łyżki cukru. Przesianą mąmę wymieszałem z proszkiem Do pieczenia, potem trzeba zetrzeć Jabłko i marchewkę uprzednio umyte na Tarce. Jajka U biłem z cukrem, potem dodałem jogurt oraz mąkę. Dołożyłem marchew i jabłka, wymieszał em. Tak przygotowaną masę przelałem do foremki i piekłem w temperaturze 180°C około pół godziny h. Babka była okazała w towarzystwie ciasta porzeczkowego I Babki cytrynowej przywiezionych również przez kuzynkę z Łukowa a kupionych w nowej piekarni. Tak właśnie wzbogaciła nasze świąteczne menu.
Komentarze
Prześlij komentarz