Przepis na sos piernikowy

 

Często bywa tak, że po świętach zostają kawałki różnych ciast. Może być to piernik o korzennym zapachu. Opiszę w tym poście jak można wykorzystać porcję piernika 300 gram do sosu, który w krainie zwanej Wielkopolska jest słodkim dodatkiem do pyz gotowanych na parze. Z racji, że pochodzę właśnie z tej krainy i nie jest mi obcy smak sosu zwanego szarym a z dodatkiem rodzynek i piernika przemianowanego na sos piernikowy.

Składniki sosu szarego to:

Masło 100gram

Mąka pszenna 1 łyżka stołowa kopiasta

Woda 1 szklanka

Ocet 2 łyżki stołowe

Cukier 2 łyżki

Opcja sosu piernikowego to te same składniki plus

piernik 300 gram

Rodzynki 50 gram

Przygotowanie:

Rozpuszczasz masło na patelni lub w rondlu intensywnie mieszając dodajesz mąkę dla uzyskania gładkiej zasmażki. Wlewasz do zasmażki chłodną wodę i gotujesz, mieszając dalej, by nie powstały grudki. Kiedy sos zgęstnieje przyprawiasz octem i cukrem.

Ot i cała filozofia.

Jeśli zechcesz ubogacić smak sosu szarego dodajesz piernik 300gram i rodzynki. Staje się wówczas sosem piernikowym.

Sos piernikowy, jest aromatyczny. Filety rybne, np. z karpia, w kąpieli z sosu piernikowego czują się całkiem nieźle. Odpowiada mi słodko-kwaśny smak tego sosu.

Ja lubię, a wręcz przepadam za pyzami na parze maczanych w sosie szarym lub piernikowym.

Czy Tobie zasmakuje taki wariant? Zachęcam do eksperymentu. Pamiętaj jednak o porcji piernika 300 gram, który jest esencją sosu piernikowego.

Komentarze