Często bywa tak, że po świętach zostają kawałki różnych
ciast. Może być to piernik o korzennym zapachu. Opiszę w tym poście jak można
wykorzystać porcję piernika 300 gram do sosu, który w krainie zwanej Wielkopolska
jest słodkim dodatkiem do pyz gotowanych na parze. Z racji, że pochodzę właśnie
z tej krainy i nie jest mi obcy smak sosu zwanego szarym a z dodatkiem rodzynek
i piernika przemianowanego na sos piernikowy.
Składniki sosu szarego to:
Masło 100gram
Mąka pszenna 1 łyżka stołowa kopiasta
Woda 1 szklanka
Ocet 2 łyżki stołowe
Cukier 2 łyżki
Opcja sosu piernikowego to te same składniki plus
piernik 300 gram
Rodzynki 50 gram
Przygotowanie:
Rozpuszczasz masło na patelni lub w rondlu intensywnie mieszając
dodajesz mąkę dla uzyskania gładkiej zasmażki. Wlewasz do zasmażki chłodną wodę
i gotujesz, mieszając dalej, by nie powstały grudki. Kiedy sos zgęstnieje
przyprawiasz octem i cukrem.
Ot i cała filozofia.
Jeśli zechcesz ubogacić smak sosu szarego dodajesz piernik
300gram i rodzynki. Staje się wówczas sosem piernikowym.
Sos piernikowy, jest aromatyczny. Filety rybne, np. z
karpia, w kąpieli z sosu piernikowego czują się całkiem nieźle. Odpowiada mi
słodko-kwaśny smak tego sosu.
Ja lubię, a wręcz przepadam za pyzami na parze maczanych w
sosie szarym lub piernikowym.
Czy Tobie zasmakuje taki wariant? Zachęcam do eksperymentu.
Pamiętaj jednak o porcji piernika 300 gram, który jest esencją sosu
piernikowego.
Komentarze
Prześlij komentarz