Kruchy placek z jabłkami, a jakże ma wiele odmian. Właśnie kuzynka z łukowa przywiozła szarlotkę z nowej piekarni. Dobra i postanowiłem zrobić ją samodzielnie. Przygotowałem: pół kilo mąki krupczatki, 15 dag masła, 15 margaryny, 15 dag cukru pudru, skórkę cytrynową, cztery gotowane żółtka i kilogram jabłek antonówek, Cukier do smaku, Cynamon, wanilia, cukier puder. Mogę z żółtkami i masłem czytałem szerokim nożem, dodałem cukier puder i szybko za gniot łam ciasto i zostawiły mnie w lodówce na kilkanaście minut. W tym czasie pokrojem jabłka, dodałam cukier, Cynamon, skórkę pomarańczową, wanilię i rozłożyłem je równo na schłodzonym cieście. Przykryłem spod pozostałem ciastem i upiekłem na złoty kolor. Placek po pieczeniu opruszyłem cukrem pudrem. Prosty przepis ale ile ma wariantów. Można zastosować dżem do jabłek, polukrować placek pomadą cytrynową lub dodać śmietany czy nawet lody, te dodatki wolę do placka z dżemem jabłkowym. Wszystko to samo, ale jabłka przed upieczeniem ciasta należy usmażyć ze skórką cytrynową i cukrem i rozłożyć je na cieście kruchym. Obydwa przepisy są dość proste, ciasto wychodzi smaczne, zapach cynamonu i wanilii rozchodzi się po całym domu. wydaje mi się, że szybciej jednak robi się szarlotkę szwedzką gdzie jabłka pokrojone w grubsze kostkę dusi się z cynamonem i cukrem a na koniec dodaje mąkę ziemiaczaną. Ciasto maślane też przygotowuje się szybko a zamiast górnej warstwy ciasta wystarczy zetrzeć je na Tarce o grubych oczkach. Piecze się 40 45 min w piekarniku nagrzanym do 190°C. Szwedzi podają szarlotkę z gałką lodów lub sosem waniliowym. U nas też przyjął się ten zwyczaj, a ja najbardziej lubię sze szarlotkę z łyżką gęstej śmietany. Ach wspaniały deser.
Komentarze
Prześlij komentarz