Przytoczony przepis nie powinien nastręczać wielkich
trudności w jej przygotowaniu. Jest nieskomplikowany do ugotowania w domowym
zaciszu kuchennym.
Przygotuj :
1.
Mąkę pszenną - 450g
2.
Wodę - 350g
3.
Oliwę – 60g
4.
Drożdże instant( suszone) – 3g
5.
Cukier – 4g
6.
Sól – 6g
Kolejno, co musisz zrobić z przygotowanymi produktami. Do
naczynia o pokaźnej wielkości wlej wodę i oliwę. Wsyp cukier i drożdże
oraz przesianą mąkę. Zakręć kilka razy łychą i dorzuć sól. Jeśli okaże się, że
ciasto jest zbyt luźne, dodaj mąki dla uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
Przykryj ściereczką lub talerzem i przenieś ciasto na wypoczynek na minimum 8
godzin i maksimum 12 godziin. W tym błogim dla ciasta czasie nabierze zdwojonej
objętości. Jeśli nie, to coś jest nie tak. Założę, ż tak się stało. Uczyń
następny krok i przenieś masę na stolnicę, oprószając je mąką, aby uformować
wałek. Jeśli preferujesz ciabatty duże, wałek zrób o stosownej średnicy. Ponownie
potraktuj ciasto chwilą odpoczynku, tym razem na godzinkę. Po tym czasie czeka
Cię najtrudniejszy manewr, trzeba podzielić wałek na grube
plastry, które po upieczeniu staną się ciabattami dużymi. Dość porowate i luźna
masa wymaga zręczności i cierpliwości, bo musisz zarazem uformować odpowiedni
kształt i otulić plastry mąką.
Układasz kawałki na blaszce i pieczesz w piekarniku
nagrzanym do 220 stopni przez 30 minut.
Uwaga! Przez pierwsze 10 minut pieczesz ciabatty w towarzystwie pojemnika z wodą wstawionego
na dno piekarnika. Kiedy przeminie 10 minut usuń pojemnik i piecz pozostałe 20
minut lub stwierdzisz: „ Dobra! Bułki są rumiane”.
Uważam, że kolejne stwierdzenie nastąpi po konsumpcji
ciabatty dużej, własnego wypieku i
powiesz : „ to jest pycha!”
A jeśli nie wyjdzie to spróbuj ciabat dużych z Nowej Piekarni z Łukowa i oceń czego Twojej brakowało.
Komentarze
Prześlij komentarz