Jak zrobić ciabattę dużą.

Przytoczony przepis nie powinien nastręczać wielkich trudności w jej przygotowaniu. Jest nieskomplikowany do ugotowania w domowym zaciszu kuchennym.

Przygotuj :

1.       Mąkę pszenną - 450g

2.       Wodę - 350g

3.       Oliwę – 60g

4.       Drożdże instant( suszone) – 3g

5.       Cukier – 4g

6.       Sól – 6g

Kolejno, co musisz zrobić z przygotowanymi produktami.  Do  naczynia o pokaźnej wielkości wlej wodę i oliwę. Wsyp cukier i drożdże oraz przesianą mąkę. Zakręć kilka razy łychą i dorzuć sól. Jeśli okaże się, że ciasto jest zbyt luźne, dodaj mąki dla uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Przykryj ściereczką lub talerzem i przenieś ciasto na wypoczynek na minimum 8 godzin i maksimum 12 godziin. W tym błogim dla ciasta czasie nabierze zdwojonej objętości. Jeśli nie, to coś jest nie tak. Założę, ż tak się stało. Uczyń następny krok i przenieś masę na stolnicę, oprószając je mąką, aby uformować wałek. Jeśli preferujesz ciabatty duże, wałek zrób o stosownej średnicy. Ponownie potraktuj ciasto chwilą odpoczynku, tym razem na godzinkę. Po tym czasie czeka Cię najtrudniejszy manewr, trzeba podzielić wałek na   grube plastry, które po upieczeniu staną się ciabattami dużymi. Dość porowate i luźna masa wymaga zręczności i cierpliwości, bo musisz zarazem uformować odpowiedni kształt i otulić plastry mąką.

Układasz kawałki na blaszce i pieczesz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 30 minut.

Uwaga! Przez pierwsze 10 minut pieczesz ciabatty  w towarzystwie pojemnika z wodą wstawionego na dno piekarnika. Kiedy przeminie 10 minut usuń pojemnik i piecz pozostałe 20 minut lub stwierdzisz: „ Dobra! Bułki są rumiane”.

Uważam, że kolejne stwierdzenie nastąpi po konsumpcji ciabatty dużej,   własnego wypieku i powiesz : „ to jest pycha!”

A jeśli nie wyjdzie to spróbuj ciabat dużych z Nowej Piekarni z Łukowa i oceń czego Twojej brakowało. 

Komentarze