Chleb z blaszki z Nowej Piekarni świetnie pasuje do zapiekanki z białej kapusty. To popularne u nas warzywo ma znakomite właściwości - przyspiesza przemianę materii, ma niewiele kcal, oczyszcza organizm z toksyn, sprzyja odchudzaniu, korzystnie wpływa na prace trzustki, co z kolei normalizuje wytworzenie insuliny, są to cechy bardzo cenne. Przygotowałem więc ok. 2 kg białej kapusty, dwie szklanki mleka, jedna szklankę startego żółtego sera, trzy łyżki posiekanej cebuli, trzy łyżki mąki, 3 łyżki masła, trzy łyżki posiekanych sucharków, sól, liść laurowy, gałkę muszkatołową, ziele angielskie i olej roślinny. Kapustę poszatkowałem, wrzuciłem do wrzątku i gotowałem dziesięć minut. Na patelni na roztopionym maśle obsmażyłem cebule przez kilka minut, dodałem gałkę muszkatołową, ziele angielskie, sól, listek laurowy i gotowałem na małym ogniu - 20 minut wyjąłem potem listek a dodałem ser. Wymieszałem z kapusta i przełożyłem do torebki posmarowanej olejem. Resztę sera wysypałem na wierzch i posypałem sucharkami. Upiekłem w piekarniku ok 15 minut w temperaturze 210 stopni, aż posypka zarumieni się, zapiekanka jest bardzo smaczna. Do niej smakuje świetnie chleb. Do zapiekanki zrobiłem placki z cukinii i ziemniaków. Przygotowuje się je szybko - około trzydzieści minut potrzebna; mała cukinia, trzysta gram ziemniaków, dwa jajka, sól, pieprz, curry. Obrałem ziemniaki i pokroiłem w kostkę, umytą cukinie też, warzywa razem zmiksowałem potem odsączyłem. Dodałem jajka i przyprawy, po wymieszaniu smażyłem kilka minut kilka razy przewracając na drugą stronę. Koleżankę zainteresował ostatnio mięsny pasztet. Ponieważ zrobiłem go na nowy rok mogłem się pochwalić przepisem. Do przygotowania potrzebne są: trzy udka z kurczaka i większy udziec z indyka. Mięso ugotować trzeba wraz z zielem angielskim, liściem laurowym, pieprzem, marchewką i pietruszka oraz kilkoma grzybami suszonymi które wcześniej trzeba namoczyć w wodzie. W międzyczasie na patelni zeszklić na oleju 2 pokrojone cebule dorzucić 30-40 dkg wątróbki drobiowej. Po wystudzeniu zblendować wraz z cebulą. Podobnie zrobić z ugotowanym mięsem i jarzynami z grzybami. Mięso oczywiście uprzednio obrać z kości i chrząstek. Do masy dodać ok. 150-200 ml oliwy lub oleju i pół szklanki 30% śmietany, oraz przyprawy; sól pieprz, gałka muszkatołowa, majeranek, imbir, papryka ostra, czosnek. Masę trzeba dobrze wyrobić i ewentualnie doprawić. Na koniec dodać 4 roztrzepane jajka i 2-3 garście suszonej żurawiny. Jeszcze raz wszystko wymieszać i przełożyć do nasmarowanej smalcem i wyłożonej papierem formy. Pasztet piec w temp. 180 stopni przy włączonej funkcji grzanie góra - dół przez ok. 80-90 minut. Do pasztetu wspaniałe pasuje chleb z blaszki z Nowej piekarni w łukowie
Komentarze
Prześlij komentarz