Pączek mały w pudrze

 Witam chciałam przedstawić przepis mojej mamy na pączek mały w pudrze są przepyszne zapraszam

Pączek mały w pudrze składniki

1. 500 g mąki pszennej

2. 35 g świeżych drożdży

3. 250 ml mleka

4. 6 żółtek

5. 50 g cukru

6. 1 łyżeczka miodu

7. 1/2 łyżeczki soli

8. 100 g masła

dodatkowo

1. puder do posypania

2. smalec lub olej do smażenia

Sposób wykonania pączków małych p pudrze

Do miski przesiać mąkę, dodać pokruszone drożdże, wlać ciepłe mleko oraz dodać żółtka wymieszać powoli drewnianą łyżką aż składniki połączą się ze sobą.

Dalej dodawać w następującej kolejności cukier, miód i sól, za każdym razem mieszając składniki.

Wyrabiać ciasto aż nabierze elastyczności i będzie gładkie przez ok. 5 minut, następnie dodać pokrojone miękkie masło i dokładnie wyrobić ciasto zagniatając je ręcznie lub  miksować mikserem z hakiem  przez ok. 10 - 15 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.

Włożyć do dużej miski, przykryć i odstawić na 1 godzinę aż urośnie i podwoi swoją objętość.

Po wyrośnięciu wyłożyć na stolnicę, delikatnie uformować wałki i pokroić je na 40 części - małych kawałków po 25 g każdy, formować krążki i odłożyć na ok. 30 minut do wyrośnięcia, aż podwoją swoją objętość.

W pojemnym garnku podgrzać sporą  ilość tłuszczu do temp. 170 stopni C, obserwuj dno garnka, kiedy zaczną go przecinać bruzdy, tłuszcz osiągnie optymalną temp.

Zanurzać pączki w tłuszczu i smażyć po ok. 2 - 3 minuty z każdej strony aż nabiorą złocistego koloru.

Odkładać łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi. Po przestudzeniu  pączki małe obtoczyć w cukrze pudrze.

Komentarze