Pączek mały w pudrze
Pączek mały w pudrze składniki
1. 500 g mąki pszennej
2. 35 g świeżych drożdży
3. 250 ml mleka
4. 6 żółtek
5. 50 g cukru
6. 1 łyżeczka miodu
7. 1/2 łyżeczki soli
8. 100 g masła
dodatkowo
1. puder do posypania
2. smalec lub olej do smażenia
Sposób wykonania pączków małych p pudrze
Do miski przesiać mąkę, dodać pokruszone drożdże, wlać
ciepłe mleko oraz dodać żółtka wymieszać powoli drewnianą łyżką aż składniki
połączą się ze sobą.
Dalej dodawać w następującej kolejności cukier, miód i sól,
za każdym razem mieszając składniki.
Wyrabiać ciasto aż nabierze elastyczności i będzie gładkie
przez ok. 5 minut, następnie dodać pokrojone miękkie masło i dokładnie wyrobić
ciasto zagniatając je ręcznie lub
miksować mikserem z hakiem przez
ok. 10 - 15 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Włożyć do dużej miski, przykryć i odstawić na 1 godzinę aż
urośnie i podwoi swoją objętość.
Po wyrośnięciu wyłożyć na stolnicę, delikatnie uformować
wałki i pokroić je na 40 części - małych kawałków po 25 g każdy, formować
krążki i odłożyć na ok. 30 minut do wyrośnięcia, aż podwoją swoją objętość.
W pojemnym garnku podgrzać sporą ilość tłuszczu do temp. 170 stopni C,
obserwuj dno garnka, kiedy zaczną go przecinać bruzdy, tłuszcz osiągnie
optymalną temp.
Zanurzać pączki w tłuszczu i smażyć po ok. 2 - 3 minuty z
każdej strony aż nabiorą złocistego koloru.
Odkładać łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikami
papierowymi. Po przestudzeniu pączki
małe obtoczyć w cukrze pudrze.
Komentarze
Prześlij komentarz