Ciasto porzeczkowe

 Witam  przedstawiam przepis na ciasto porzeczkowe, to ciasto porzeczkowe jest bardzo dobre.

Bardzo łatwo się to ciasto porzeczkowe robi i jest  godne zauważenia robiłam ciasto porzeczkowe ostatnio kiedy niespodziewanie przyjechali do nas goście.

Ciasto porzeczkowe bardzo wszystkim smakowało , co bardzo mnie ucieszyło  zapraszam  na przepis.

Składniki na ciasto porzeczkowe

1.600 gramów herbatników

 2.80 g budyniu waniliowego

 3.700 mili mleka

 4.2 łyżki cukru

 5.450 g dżemu z czarnej porzeczki

 6.200 g wiórek kokosowych

Przygotowanie ciasta porzeczkowego

1

Odlewamy 200 ml mleka i rozpuszczamy w nim budynie, do garnka wlewamy pozostałe 500 ml oraz cukier, mieszamy i doprowadzamy w wrzenia.

Zdejmujemy z ognia i wlewamy mleko z budyniem dokładnie mieszając, ponownie stawiamy na ogniu i powoli podgrzewając cały czas mieszamy, aż masa zgęstnieje.

Przelewamy do  miski następnie je  przykrywamy folią spożywcza i pozostawiamy do wystudzenia.

2

Formę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia, układamy pierwszą warstwę herbatników.

Herbatniki  smarujemy   ostudzonym budyniem.

3

Następnie  przykrywamy drugą warstwą herbatników.

4

 Na warstwę herbatników rozsmarowujemy równomiernie dżem porzeczkowy.

5

Układamy trzecią warstwę herbatników i czynność powtarzamy jeszcze raz

6

Wierzch ciasta porzeczkowego  smarujemy budyniem i posypujemy wiórkami kokosa.

Ciasto porzeczkowe  schładzamy w lodówce kilka godzin, a najlepiej smakuje drugiego dnia.

Smacznego

Komentarze