Ciasto porzeczkowe
Bardzo łatwo się to ciasto porzeczkowe robi i jest godne zauważenia robiłam ciasto porzeczkowe
ostatnio kiedy niespodziewanie przyjechali do nas goście.
Ciasto porzeczkowe bardzo wszystkim smakowało , co bardzo
mnie ucieszyło zapraszam na przepis.
Składniki na ciasto porzeczkowe
1.600 gramów herbatników
Przygotowanie ciasta porzeczkowego
1
Odlewamy 200 ml mleka i rozpuszczamy w nim budynie, do
garnka wlewamy pozostałe 500 ml oraz cukier, mieszamy i doprowadzamy w wrzenia.
Zdejmujemy z ognia i wlewamy mleko z budyniem dokładnie
mieszając, ponownie stawiamy na ogniu i powoli podgrzewając cały czas mieszamy,
aż masa zgęstnieje.
Przelewamy do miski
następnie je przykrywamy folią spożywcza
i pozostawiamy do wystudzenia.
2
Formę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia,
układamy pierwszą warstwę herbatników.
Herbatniki
smarujemy ostudzonym budyniem.
3
Następnie przykrywamy
drugą warstwą herbatników.
4
Na warstwę
herbatników rozsmarowujemy równomiernie dżem porzeczkowy.
5
Układamy trzecią warstwę herbatników i czynność powtarzamy
jeszcze raz
6
Wierzch ciasta porzeczkowego
smarujemy budyniem i posypujemy wiórkami kokosa.
Ciasto porzeczkowe
schładzamy w lodówce kilka godzin, a najlepiej smakuje drugiego dnia.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz