Chleb kwaśny przepis baqbci
Witam mam super przepis na chleb kwaśny jest smaczny i zdrowy
Składniki na chleb kwaśny
150 g zakwasu żytniego
400 g mąki orkiszowej razowej
100 g mąki żytniej typ 720
350 ml wody
łyżeczka cukru lub innego słodu
2 płaskie łyżeczki soli
opcjonalnie:
pół szklanki dowolnych ziaren i dodatków słonecznik, sezam, siemię lniane, pestki dyni, czarnuszka, kminek, mak
łyżeczka suszonych drożdży piekarskich
Zakwas czas przygotowania 6 dni
składniki
240 g mąki żytniej typ 2000 po 30 g na każde dokarmianie
240 ml letniej wody po 30 ml na każde dokarmianie
Do wyparzonego słoika co dziennie przez 6 dni dodawać po 30g mąki i po 30 mil letniej wody.
Trzymać w lekko zakręconym słoiku w ciepłym miejscu.
Zakwas mieszać łyżką z drewna lub z plastiku.
Nastawianie zaczynu na chleb kwaśny
do dużej miski dodaj
150 g zakwasu żytniego
250 g mąki orkiszowej
250 ml wody
składniki wymieszaj łyżką, tak aby się dokładnie połączyły
przykryj miskę czystą ścierką i odstaw w ciepłe miejsce w ok. 25-30°C na minimum 10-12 godzin, najlepiej nastawić go wieczorem, tak by wyrósł przez noc
Nastawianie ciasta na chleb kwaśny
do wyrośniętego zaczynu dodaj
150 g mąki orkiszowej
100 g mąki żytniej
100 ml wody wymieszanej z łyżeczką syropu
2 płaskie łyżeczki soli
0,5 szklanki ziaren
Przygotowanie chle3ba kwaśnego
wyrób ciasto ręcznie, łyżką lub za pomocą miksera z hakiem, wyrobione ciasto przełóż do przygotowanej formy wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i obsypanej otrębami i wyrównaj jego powierzchnię zwilżoną w wodzie ręką.
Pozostaw chleb kwaśny do wyrośnięcia piecz w nagrzanym piekarniku w 200 stopni około 50 minut chleb kwaśny wystudź na kratce.
Komentarze
Prześlij komentarz