Upiekę chleb z blaszki

 

 

Pewnego dnia kiedy robiłam zakupy na osiedlowym bazarze zapach pieczonego chleba z blaszki roznosił się po całym placu .

Udałam się więc za tym zapachem i dostrzegłam stragan z wypiekami jakiejś nowej piekarni, było tam mnóstwo wyrobów takich jak chleb z blaszki, bułki z sezamem,  drożdżówki z jagodami,  ciasto dzień kobiet, bo w marcu takie święto, ciasteczka francuskie, plecionki z makiem i wiele innych pyszności.

Wszystko wyglądało i było pyszne, ale zakupiłam chleb z blaszki był bardzo dobry .

Postanowiłam jednak,  że spróbuję sama upiec taki chleb z blaszki i muszę powiedzieć wypiek się udał więc podaję przepis.

Składniki na chleb z blaszki

15 g świeżych drożdży

650 g mąki

400 ml ciepłego mleka

1 łyżeczka cukru

2 łyżeczki soli

Dodatkowo

olej do wysmarowania blaszki

1 jajko pomieszane z łyżką mleka

Wykonanie chleba z blaszki

Rozkruszyć drożdże do miseczki, dodać cukier, zalać 100 ml ciepłego  mleka i zostawić na kilkanaście minut do wyrośnięcia.

W misce wymieszać mąkę z solą dodać drożdże i powoli resztę mleka.

Wyrobić ciasto podsypując je mąką zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około godzinę.

Po tym czasie uderzyć ciasto pięścią i zostawić na kolejne 40-50 minut.

Blaszkę wysmarować olejem i włożyć do niej wyrośnięte cisto i zostawić je po przykryciem jeszcze na 40-50 minut.

Posmarować jajkiem i piec 40 minut w 200 stopniach i zostawić do ostygnięcia.

Polecam spróbować ten chleb z blaszki smacznego.

Komentarze