Upiekę chleb z blaszki
Pewnego dnia kiedy robiłam zakupy na osiedlowym bazarze
zapach pieczonego chleba z blaszki roznosił się po całym placu .
Udałam się więc za tym zapachem i dostrzegłam stragan z
wypiekami jakiejś nowej piekarni, było tam mnóstwo wyrobów takich jak chleb z
blaszki, bułki z sezamem, drożdżówki z
jagodami, ciasto dzień kobiet, bo w
marcu takie święto, ciasteczka francuskie, plecionki z makiem i wiele innych
pyszności.
Wszystko wyglądało i było pyszne, ale zakupiłam chleb z
blaszki był bardzo dobry .
Postanowiłam jednak,
że spróbuję sama upiec taki chleb z blaszki i muszę powiedzieć wypiek
się udał więc podaję przepis.
Składniki na chleb z blaszki
15 g świeżych drożdży
650 g mąki
400 ml ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
Dodatkowo
olej do wysmarowania blaszki
1 jajko pomieszane z łyżką mleka
Wykonanie chleba z blaszki
Rozkruszyć drożdże do miseczki, dodać cukier, zalać 100 ml
ciepłego mleka i zostawić na kilkanaście
minut do wyrośnięcia.
W misce wymieszać mąkę z solą dodać drożdże i powoli resztę
mleka.
Wyrobić ciasto podsypując je mąką zostawić pod przykryciem
do wyrośnięcia na około godzinę.
Po tym czasie uderzyć ciasto pięścią i zostawić na kolejne
40-50 minut.
Blaszkę wysmarować olejem i włożyć do niej wyrośnięte cisto
i zostawić je po przykryciem jeszcze na 40-50 minut.
Posmarować jajkiem i piec 40 minut w 200 stopniach i
zostawić do ostygnięcia.
Polecam spróbować ten chleb z blaszki smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz